Kertész János: Az MTA intézkedései a magyar történelem sötét korszakait idézik

2018.10.03. · tudomány

Nyílt levelet írt Barnabás Beáta Mártának, az MTA főtitkárhelyettesének Kertész János fizikus egyetemi tanár, az MTA rendes tagja, a CEU Hálózat- és Adattudományi Tanszékének vezetője kedd este.

Kertész, mint írta, megdöbbenéssel értesült arról, hogy az MTA vezetése kitiltott két előadást a Magyar Tudomány Ünnepéről; az egyiket „a társadalmi nemek tematika egyéb vonatkozásai”, a másikat pedig „politikai vonatkozásai” miatt.

A Stádium 28 körben aktív Kertész a Facebookon azt írta, „ezek az intézkedések botrányosak, a magyar történelem sötét korszakait idézik”. A fizikus a fentiekre való tekintettel közölte, lemondja előadását, amit Barnabás felkérésére a Magyar Tudomány Ünnepén tartott volna. „Ön nem tudhatta, hogy előadásomban az alkalmazások között meg kívántam említeni a korrupció problémájának hálozattudományi megközelítését. Ennek a témának is vannak »politikai vonatkozásai«.”

Kertész hozzátette még: nem szeretne olyan rendezvényen szerepelni, amelyet cenzúráznak.

link Forrás

A Magyar Tudomány Ünnepéről a Nők és a férfiak szerepe és sikeressége a számítástechnikában nagy adatok alapján című előadást, illetve A közösségi média jogi oldala című rendezvényt tiltották ki.

Az ügyről szóló eddigi cikkeink:

link Forrás
link Forrás