A Magyar Tudomány Ünnepe: betiltott két előadást a Magyar Tudományos Akadémia vezetése

2018.10.02. · tudomány

„Adjon egy estét a tudománynak!" – ezzel a címmel hirdette több hetes országos programját, a Magyar Tudomány Ünnepét tavaly a Magyar Tudományos Akadémia (MTA). A 2003 óta rendszeresen, így idén novemberben is megrendezendő eseménysorozaton a válogatott magyar kutatók előadásokon, konferenciákon, könyvbemutatókon tárják a nagyközönség elé, hogy mire jutottak a kutatásban az elmúlt évben. A tudósoknak idén is le kellett adniuk tervezett előadásuk címét és szinopszisát, de arra valószínűleg kevesen számítottak, hogy lesznek olyan előadások, amelyek esélyt sem kapnak, mert azok megtartását az akadémia vezetése egész egyszerűen nem engedélyezi – ráadásul nem feltétlenül szakmai, hanem politikai okok miatt.

A napokban Barnabás Beáta Mária, az MTA főtitkárhelyettese közölte: két tervezett előadás megtartását sem engedélyezi a Magyar Tudomány Ünnepén. Az egyik betiltott előadás címe a Nők és a férfiak szerepe és sikeressége a számítástechnikában nagy adatok alapján lett volna, ezt a hivatalos indoklás szerint „a társadalmi nemek tematika egyéb vonatkozásai miatt" nem engedi megtartani az MTA vezetése. A másik tervezett előadás címe A közösségi média jogi oldala – itt a betiltás indoklásában mindössze annyi áll, hogy a téma „politikai vonatkozásai miatt" nem lehet megtartani az előadást.

Íme a levél teljes szövege:

„Főtitkárhelyettes Asszony megbízásából és hivatkozással a mai napon telefonon megbeszéltekre ezúton is tájékoztatlak, hogy Főtitkárhelyettes Asszony köszönettel megkapta az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományünnepi programtervének a részletes programleírását, melynek alapján A barátság című eseménynek az MTÜ keretében való megrendezését jóváhagyta az MTA Székház Kistermében (2018. november 27. 16-17.00 óra), a Számítógépes társadalomtudomány című tudományünnepi rendezvénynek a megtartását egy előadás kivételével: a Nők és a férfiak szerepe és sikeressége a számítástechnikában nagy adatok alapján (a társadalmi nemek tematika egyéb vonatkozásai miatt), engedélyezte az MTA Székház Kistermében (2018. november 8. 9-14.00 óra). Főtitkárhelyettes Asszony nem engedélyezte A közösségi média jogi oldala című rendezvénynek az MTÜ keretében való megtartását annak politikai vonatkozásai miatt.”

Értesüléseink szerint a betiltott előadásokat rangos, nemzetközi hírű, elismert hazai intézményekben dolgozó magyar kutatók jegyzik, illetve jegyezték volna.

Bár az MTA a fenti indoklásban leírtaknál pontosabban nem részletezte, hogy milyen alapon nem engedélyezi a szóban forgó előadások megtartását, gyanítható, hogy a lépés reakció a magyar kormány és az akadémia között idén nyáron létrejött feszült helyzetre. Mint emlékezetes, a kormány júniusban közölte: az MTA kutatóintézeteinek finanszírozását, illetve annak egy jelentős részét a Palkovics László által vezetett minisztérium, az ITM hatáskörébe készül utalni, ami azt jelenti, hogy a kutatási pénzek elosztásáról nem az elvben autonóm tudományos akadémia döntene, hanem a magyar kormány.

Az MTA elnöksége június közepén egy rendkívüli ülésen elítélte ugyan a kutatás szabadságát veszélyeztető kormányzati lépéseket, de a magyar tudományos életre nehezedő kormányzati nyomás nem sokkal később, augusztus közepén tovább erősödött: akkor az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte, hogy a magyarországi egyetemeken betiltja a társadalmi nemek tanulmánya (genderszak) mesterképzést.

Az akadémia mostani lépése, a két fent említett előadás betiltása egy névvel nyilatkozni nem kívánó kutató szerint arra utal, hogy az anyagi forrásait féltő MTA próbál jóban lenni a kormánnyal, ezért öncenzúrát gyakorol, és nem engedélyezi a kutatóknak az előadások megtartását azokban a témákban (ilyen például a gender), amelyek a magyar kormánynak politikai okokból nem tetszenek.

Az érintett kutatókkal felvettük a kapcsolatot, az MTA főtitkárságára pedig eljuttattuk kérdéseinket. Amint válaszolnak, közöljük.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás