Itt a betiltott előadás, amit az MTA hallani sem akar a magyar tudomány ünnepén

2018.10.02. · tudomány

A Magyar Tudományos Akadémia idén is megszervezi a Magyar Tudomány Ünnepét, a résztvevők között azonban néhányan már előre érezhették, hogy nem szabad csak úgy kutatgatni a vakvilágba – legalábbis Vedres Balázs, a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) szociológiaprofesszora szerint, aki a Qubitnek kedd reggel elmondta: már eleve „szelidített” címmel küldte be az előadását az eseményre.

Az előadást azonban még így sem engedélyezték: idén először készülhettek a kutatók arra, hogy esetleg téma vagy intézmény szerint is szűrhetnek. A vizsgán két előadás bukott el, ezek egyike a Vedres által társszerzőként jegyzett Nők és férfiak szerepe és sikeressége a számítástechnikában, a másik pedig A közösségi média jogi oldala címet viseli. Az előbbi megtartását az MTA főtitkárhelyettese, Barnabás Beáta Mária „a társadalmi nemek tematika egyéb vonatkozásai miatt” nem engedélyezte – a sors fintora, hogy a tanulmány szerzői tudatosan kerülték a társadalmi nemek vagy a gender kifejezések használatát, attól tartván, hogy ez esetleg szúrhatja majd a szervezők szemét. A másik előadást annak „politikai vonatkozásai miatt” nem tarthatják meg.

Öncenzúra

Az akadémia által kifogásolt tanulmány témájában és hivatkozásaiban sem érint aktuálpolitikai vagy akár politikai kérdéseket: Vedres és társszerzője, Vásárhelyi Orsolya (aki egyébként az előadást tartotta volna) a nők alulreprezentáltságával foglalkozik a számítástechnika, ezen belül is az open source programozás területén, a tanulmányhoz pedig az egész világról gyűjtöttek adatokat. Vedres elmondta: a CEU és az akadémia korábban már sikeresen tartottak közös konferenciákat, a 2017-es Tudomány Ünnepén is nagy érdeklődés kísérte a közgazdaság, nyelvtudomány, számítástechnika és szociológia témájában tartott előadásokat. Ennek az egyik oka lehet az is, hogy a kormány és a CEU viszonya nem mondható éppen felhőtlennek, de közrejátszhat az a Figyelőben megjelent, nagy botrányt kavaró lista is, amelyben az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjában dolgozó, többek között gendertudománnyal foglalkozó kutatókat sorolták fel.

Vedrest és Vásárhelyit az MTA hivatalos úton egyelőre nem értesítette arról, hogy az előadásukat betiltották. Amellett, hogy így Vedres szerint így nem egészen tisztázott elvárások mentén igen fontos témákat hanyagol a tudománypolitika, úgy tűnik, hogy szükség van némi öncenzúrára, ha az ember kutatni akar – és néha még ez sem elég.

A Magyar Tudomány Ünnepére szánt előadások témáját egyes források szerint mindig is előre kellett egyeztetni az MTA-val, és többször volt olyan, hogy a politikai szempontból kényesnek vélt témákat már előre kiemelték az előadások közül. Értesüléseink szerint az idei programból így maradt ki még az egyeztetési körben egy választásokkal és egy migrációval foglalkozó előadás. Jelen esetben már egy második körös cenzúráról van szó, hiszen a férfiak és nők számítástechnikában betöltött szerepéről írt tanulmány az első körben átment a szűrőn.

A betiltott tanulmány itt olvasható.

Korábbi cikk a témáról a Qubiten:

link Forrás