Olasz kutatók: A Vezúv áldozatainak pillanatok alatt felforrt a vérük, és szétrobbant a koponyájuk

2018.10.11. · tudomány

Egy olasz régészcsoport kutatása szerint a Vezúv leghíresebb, időszámításunk szerint 79-ben történt vulkánkitörése olyan szélsőséges hővel járt, hogy az áldozatok koponyája szétrobbant, a vérük felforrt, izmaik, húsuk és az agyuk pedig pillanatok alatt hamuvá vált.

Erre a tűzhányó egyik áldozatul esett városából, Herculaneumból fennmaradt koponya- és egyéb emberi maradványok vizsgálata során jöttek rá a II. Frigyes Nápolyi Egyetem kutatói, akik a kitörés második szakaszának, a piroklasztikus árnak a hatásait vizsgálták a valószínűleg menedékként használt tengerparti kamrákban talált, körülbelül 300 ember maradványain.

Végül a kamrák sem bizonyultak jó döntésnek, a várost a kitörés következtében elárasztó gáz hőmérséklete ugyanis a 300-500 °C-t is elérte, így az áldozatoknak másodpercek alatt elpárolgott minden testnedvük, a vérük pedig addig forrt, amíg az szét nem robbantotta a csontjaikat – a maradványok alapján legalábbis a koponyáikat.

photo_camera Fotó: Petrone et al. / PLoS One

A kutatás alapjául szolgáló 103 régészeti mintát vöröses-feketés üledék borította, amelyekről tömeg- és mikrospektrometriás módszerekkel megállapították, hogy vas és vas-oxid nyomait tartalmazzák, vagyis valószínűleg nagyfokú hőnek kitett vérből származhat. Nagy vastartalmat mutattak ki a koponyacsontok mellett a koponyában talált hamuban és a maradványokat körülvevő homokban is. „Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a szélsőségesen magas vastartalom nem tulajdonítható a hamunak vagy bármilyen vulkanikus terméknek, így azok eredetét az áldozatok testnedveiben kell keresni” – írja a tanulmány.

Ez ellentmond annak a korábbi feltételezésnek, miszerint a Vezúv 79-es áldozatai (akik legalább több ezren voltak) lassan égtek el.