Pulzáló elektromos mezővel szabadítják meg az élelmiszereket a rettegett liszteriózis kórokozójától

2018.10.24. · tudomány

A pulzáló elektromos mező sikeresen inaktiválja a liszteriózis néven ismert ételmérgezés Listeria monocytogenes nevű kórokozóját, ugyanakkor megőrzi az értékes tejfehérjéket, valamint megtartja a hőkezelés során elbomló vitaminokat is – derül ki a bécsi Természettudományi Egyetem (BOKU) kutatói által szerdán publikált tanulmányból.

photo_camera A Listeria monocytogenes fekete-fehér portréja Fotó: Wikipédia

Az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó szakirodalomban nem számít újdonságnak a módszer, azaz hogy a potenciálisan veszélyes mikroorganizmusokat (az angol rovidítése után PEF néven emlegetett) nagy feszültségű, ám csak néhány mikroszekundumos impulzusokból álló elektromos mezővel semlegesítsék.

Az osztrák biokémikusok szerint azonban eddig nem sikerült megoldást találni arra, hogy a 70 Celsius-fokra való hevítésnél jóval alacsonyabb hőmérsékleten is sikerüljön a csírátlanítás.

A bécsi kutatók arról számoltak be, hogy nekik ez 20 fokon is ment, igaz, nem valódi tejben, hanem tejsavófehérje-oldatban, és nem a liszteriózis valódi kórokozójával, hanem ártalmatlan Listeria innocua nevű rokonával szemben. A többféle (egészen 40 Celsius-fokig emelt) hőmérsékleten lefolytatott kísérletek azt mutatták, hogy a pasztörizálás alternatívájával minden esetben sikerült megkímélni az értékes beltartalom, így a vitaminok és a fehérjék, köztük az immunoglobulinok jelentős részét is.

A metódus alkalmas lehet olyan más élelmiszerek – gyümölcs- és zöldségkészítmények – kezelésére is, amelyek beltartalmi értéke jelentősen csökken az élelmiszerbiztonsági eljárások következtében.