Az ítélet napja: Kínában megépítették a Terminátor 2 folyékony robotjának kis testvérét

2018.10.28. · TECH

Kínai kutatók azt állítják, hogy kifejlesztettek egy olyan robotot, amely a Terminátor 2-ből ismerős T-1000-hez hasonlóan egyfajta folyékony fémből épül fel. A tudósok nem akarják rögtön az alakváltó gyilkológép teljes hasonmásával borzolni a kedélyeket, úgyhogy egyelőre csak egy tenyérnagyságú eszközt készítettek el az új anyag segítségével.

A kis robot egy műanyag kerékből, egy apró lítiumos akksiból és néhány csepp folyékony fémből áll. Amikor az akkumulátor elektromos feszültségét változtatják, a folyékony anyag gravitációs középpontja is megváltozik, és a robot kereke mozogni kezd.

photo_camera Ez így még nem olyan félelmetes Fotó: Advanced Materials

„A Terminátor 2 – Az ítélet napja T-1000-es robotja inspirált minket” – mondta a South China Morning Postnak a Szucsoui Egyetem robotikaprofesszora, Li Hsziangpeng, aki a Kínai Tudományos és Műszaki Egyetem és az ausztrál Wollongongi Egyetem kutatóival együtt dolgozott a roboton. A kutatás eredményeit október 15-én tették közzé az Advanced Materials folyóiratban.

Lehetséges felhasználása: életmentés, rákgyógyítás, kémkedés

„Arra számítunk, hogy a jövőben tovább tudjuk fejleszteni a folyékony fémet tartalmazó lágy robotokat, amik olyan különleges küldetésekben vehetnek részt, mint a földrengések áldozatainak felkutatása és megmentése, mivel könnyen tudnak alakot váltani, így akár ajtók alatt bekúszni és olyan helyeken beférni, ahová az emberek nem képesek” – magyarázta Tang Sijang, a Wollongongi Egyetem kutatója.

A projekten hat éve kezdtek el dolgozni, amikor felfedezték a folyékonyfém-ötvözetek olyan egyedi tulajdonságait, mint a nagy elektromos vezetőképesség, az irányítható felületi feszültség vagy az extrém rugalmasság. Li szerint az ebből készült nanorobotok képesek lehetnek a testben rákgyógyszereket szállítani és levadászni a tumorsejteket – igaz, a professzor szerint a hadsereg is felhasználhatja majd kémkedési célokra.

photo_camera Ez így már annál inkább Fotó: Intercom

A folyékonyfém-ötvözet a gallium nevű elemen alapul, ami egy lágy, ezüstös, rugalmas fém, és amit eddig leginkább elektromos áramkörökben, valamint félvezető anyagokban hasznosítottak. A folyékony galliumötvözet a higanyhoz hasonlít, és könnyen veszi fel a vízcsepp formáját. A kutatók ezeket a cseppeket egy oldatban különítették el, és az így okozott gravitációsközpont-változás hatására kezdett el mozogni a kerék.

„A következő lépés az, hogy több kereket használunk, és egy háromdimenziós környezetben mozgatjuk” – mondta Tang. Li hozzátette, hogy várakozásai szerint nagyjából tíz év múlva válhatnak valósággá a T-1000-hez hasonlító folyékonyfém-robotok.