Nő a komplikációk esélye, ha szülés után túl hamar esnek újra teherbe a nők

A Qubit a szabad és tájékozott magyar nyilvánosságért dolgozik. Segítsd a munkánkat!

Legalább egy évet kellene várniuk szülés után a következő terhességig a nőknek, hogy csökkentsék a babára és az anyára nézve rizikós komplikációk kialakulásának esélyét. Ugyanakkor a WHO jelenlegi ajánlása, amely legalább 18, de inkább 24 hónapot javasol két terhesség között, ugyancsak eltúlzott – derül ki a University of British Columbia és a Harvard TH Chan Közegészségügyi Karának kutatásából, amely 150 ezer kanadai szülés adatain alapul.

Ha a terhességek között túl rövid időt hagynak, nő a koraszülés, a kis születési súly esélye, valamint a csecsemő- és a gyermekágyi halandóság valószínűsége. A kutatók tehát arra jutottak, hogy ha az anyák kis korkülönbséggel szeretnének gyereket, ideális esetben az első szülés után 12-18 hónapot érdemes várniuk az új terhességgel.

Wendy Norman kutatásvezető szerint a hírek biztatóak lehetnek azoknak a 35 év feletti nőknek, akiknél viszonylagos kényszer a kis korkülönbség, mert kevés idejük van. „A korosabb anyáknak először van erős bizonyítékokkal alátámasztott ajánlásuk arról, hogy milyen gyakorisággal szülhetnek gyerekeket.” A kutatásvezető szerint az egyéves várakozási idő igazán kibírható, és meg is éri, ha ezáltal csökkenthető a komplikációk kockázata.

A kutatás főbb megállapításai:

  • Ha 12 hónapon belül esnek újra terherbe, az kortól függetlenül fokozott egészségügyi kockázatot jelent minden anyának.
  • A 20 és 34 év közötti anyáknál volt a legveszélyesebb a babára nézve, ha túl hamar vállalták a következő terhességet.
  • Azoknál a 35 év fölötti anyáknál, akik 6 hónappal szülés után estek újra teherbe, 1,2 százalék volt a gyermekágyi halandóság vagy más szüléssel összefüggő komplikáció esélye (1000 ilyen típusú szülésből 12-nél fordult elő).
  • Ha kivárták a 18 hónapot a következő terhesség előtt, ez a kockázat 0,5 százalékra csökkent (5 problémás eset 1000 szülésből).
  • A fiatalabb nőknél, akik hat hónapot vártak csak az újabb terhesség előtt, 8,5 százalék esélye volt a koraszülésnek.
  • Ha 18 hónap telt el az első szülés után, a koraszülések aránya 3,7 százalékra csökkent.

A tanulmány tehát megnövekedett kockázatot állapított meg mind az anyára, mind az újszülöttre nézve, ha az előző szülés óta nem telt el elegendő idő.

A nem várt terhesség is ludas lehet

A megállapításokat ugyanakkor erősen árnyalja, hogy az adatokat kizárólag Kanadában vették fel, illetve hogy a statisztikai összefüggés nem feltétlenül jelent ok-okozati kapcsolatot. A szülés és a következő terhesség között eltelt rövid idő arra utal, hogy nem tervezett terhességről lehet szó, különösen ha fiatal anyáról van szó – mondta a kutatásban ugyancsak részt vevő Sonia Hernandez-Diaz. Így a kockázat növekedése tulajdonítható annak is, hogy az anya testének nem volt elég ideje a regenerálódásra, de azoknak a tényezőknek is, amelyek a nem várt terhességekkel függhetnek össze: például a nem megfelelő terhesgondozással vagy szülői gondoskodással.

Akármi is a helyzet, a most újragondolt ajánlás szerint javítani kell a fogamzásgátlók szülés utáni hozzáférhetőségén, illetve ebben az időszakban is tartózkodni kell a védekezés nélküli szextől.

Mandy Forrester, a brit Szülésznők Királyi Kollégiumának tagja szerint fontos, hogy az első szülés után az anyák a megfelelő ismeretek birtokában hozzák meg a döntést arról, hogy mikor jöhet a következő, és ehhez szükség lenne hatékonyabb fogamzásgátlási tanácsadásra is, hogy tényleg a kezükben legyen a döntés joga, de Nagy-Britanniában a háziorvosok többnyire csak a szájon át bevehető fogamzásgátlót írják fel.