4,7 milliárd dollár bankjegyekben, jó lesz? Készpénzben adóznak az amerikai spanglikereskedők

2018.11.15. · gazdaság

Az Egyesült Államok szövetségi szabályozása szerint a kannabiszkereskedelem és -fogyasztás annak ellenére illegális, hogy 33 államban és az önálló jogi státuszú Columbia kerületben már engedélyezték a rekreációs vagy gyógyászati célú kannabiszhasználatot és a kereskedelmi tevékenységet is.

Nemrégiben megírtuk, hogy ez a féllegalitás rányomja a bélyegét az iparágra: mivel a szövetségi törvények továbbra is tiltják a fűfogyasztást, a bevételeket nem lehet bankokban tárolni, így a szektor készpénzben fuldoklik, illetve kénytelen átállni a kriptovalutákra. Emiatt aztán nem teljesen átláthatók a kereskedelmi bevételek, és hiányzik a komplex adórendszer is. Nem véletlen, hogy a szabályozási anomáliák miatt az amerikai marihuánakereskedők többsége készpénzben fizeti be a szövetségi adót, ez azonban jelentős többletterheket jelent mindkét oldalon.

Kannabiszbolt Oregon és Kalifornai államhatárán
photo_camera Kannabiszbolt Oregon és Kalifornia államhatárán Fotó: Alexandra Schuler/dpa Picture-Alliance/AFP

Sok milliárd dollár készpénzben

A szövetségi adóhivatal, az Internal Revenue Service (IRS) nyilvántartása szerint a legális kannabiszvállalkozások tavaly 4,7 millárd dollárnyi szövetségi adót fizettek be közel 13 milliárd dolláros forgalmuk után. Ugyanakkor e cégek 70 százaléka nem rendelkezik bankszámlával, mert a szövetségi törvények alapján illegális bizniszben utaznak, a bankok pedig nem merik felvállalni a kockázatot, hogy tettestársakká váljanak. A kereskedők így minden tranzakciót készpénzben bonyolítanak, bankjegyekkel fizetnek az alkalmazottaiknak, és papírpénzt fizetnek be az adóhivatal kasszájába.

Készpénzes denveri boltosok és portékájuk
photo_camera Készpénzes denveri boltosok és portékájuk Fotó: Jeffrey Rotman/Biosphoto

Hogy ez miféle többletköltségeket jelenthet, arra a Quartz talált beszédes példát a szövetségi adóhivatal honlapján hozzáférhető szerződéstárban. Ezek szerint az IRS 1,7 millió dollárt (484 millió forintot) fizet egy 1958-ben alapított magánadótanácsadó cégnek, a Mittre Corporationnek azért, hogy segédkezzen a kannabiszvállalkozók készpénzes adófizetésének lebonyolításában.

A lap a személyijövedelemadó-statisztikák alapján kiszámolta, hogy az elektronikus bevallással és utalással operáló adófizetés kilencszer olcsóbb, mint a készpénzes verzió, nem beszélve arról, hogy az utóbbinak nagyságrendekkel nagyobbak a biztonsági kockázatai is. Korábban készpénzes befizetésekre kirótt pénzbüntetéssel próbálták meg rávenni a kereskedőket az átutalásos fizetésre, ám azok peres úton bizonyították, hogy önhibájukon kívül nem tudnak eleget tenni az adóhivatal elvárásainak.

A cikkben megszólaltatott adószakértők szerint az 1,7 millió dollárt inkább egy olyan rendszer fejlesztésére kellene fordítani, amely elősegíti a kannabiszipar elektronikus bankolását.

link Forrás