30 éve betiltották a freont, a kínaiak mégis telefújják vele a légkört

2018.11.22. · tudomány

Tavalyelőtt már-már úgy tűnt, hogy alábbhagyhat az üvegházhatású gázok légköri koncentrációjának növekedési üteme. Az öröm a Meteorológiai Világszervezet (WMO) legfrissebb jelentése szerint korainak bizonyult. A széndioxid légköri koncentrációja majdnem csúcsot döntött.

A BBC elemzése szerint a mai érték az ipari forradalom előttinek a másfélszerese, ilyen utoljára 3-5 millió évvel ezelőtt lehetett. Akkoriban a Föld átlaghőmérséklete 2-3 Celsius-fokkal, a tengerek szintje pedig 10-20 méterrel haladta meg a mait. Viszont korántsem a széndioxid csúcsrajáratása az egyetlen meglepetés a jelentésben. A légköri metán koncentrációja például az ipari forradalom előttinek a 250 százaléka.

Az a fránya freon

A WMO jelentése szerint megtorpant a légköri freonkoncentráció csökkenése is. Mint azt nemrégiben a Qubiten is megírtuk, ez azért rejtélyes, mert a többnyire háztartási és ipari (hűtő)gépekben, ipari habokban hasznosítható gáz gyártását egy harminc évvel ezelőtti nemzetközi egyezmény tiltja.

A montréali egyezményt azért írták alá a világ országai, hogy ne kerüljön a légkörbe halogénezett szénhidrogén-származék, vagyis freon. Az ismerősen csengő név egy egész sor hűtésre használt anyag (köztük a CFC-11) gyűjtőneve. A freonnal nemcsak az a baj, hogy hozzájárul az üvegházhatáshoz, vagyis a légkör melegedéséhez: ezek a gázok emellett az ózonrétegnek is a legádázabb ellenségei.

A freonkibocsátás mértéke egy ideig szépen csökkent is, hat évvel ezelőtt azonban ez a trend megfordult. Olyannyira, hogy a szakértők nemzetközi nyomozást helyeztek kilátásba. Mára kiderült, hogy a freon forrása Kína.

A szénmonoxid-koncentráció légköri növekedéséről legutóbb itt írtunk:

link Forrás