Több százezer lelet Bátaszéken: így zajlik egy újkőkorszaki lelőhely feltárása

2018.11.22. · tudomány

Az októberi Budapest Science Meetup-on Osztás Anett (MTA BTK, Régészeti Intézet) az M6-os autópálya nyomvonalán, Alsónyék közelében, 2006 és 2009 között végzett újkőkori leletanyag feltárásáról és az abból nyert új ismeretekről beszélt.

A újkőkorszak (neolitikum) Délkelet-Európában i.e. 7000 évvel kezdődött a mai Görögország területén, és nagyjából i.e. 3000 évvel ezelőtt ért véget a kohászat kifejlesztésével és ezzel együtt a bronzkorszak beköszöntével. Észak- és Nyugat-Európában az újkőkorszak i.e. 4500 körül kezdődött és i.e. 1700 évvel ért véget.

“(a lelőhely) felfedezése és tudományos régészeti feldolgozása számos ponton járult hozzá ahhoz a tudásanyaghoz, amit az őskori Európáról eddig tudtunk.”

- mondta el Osztás Anett az előadásában.

Az Alsónyék-Bátaszék lelőhelyen i.e. 5800-4300 közötti leletek kerültek elő, a Starčevo-kultúra, közép-európai vonaldíszes kultúra, Sopot-kultúra és lengyeli kultúra által meghatározott korszakokból. A lelőhely európai jelentőségét többek közt az adja, hogy az újkőkorszakban a dunántúli régió adott helyet fontos kereskedelmi és vándorlási útvonalaknak, amelyeken keresztül technikai és kultúrális innovációk terjedtek a Balkán felől Nyugat-Európa irányába.

A közel 250 ezer négyzetméteres vizsgálati terület több százezer leletet tartalmazott, amelynek dokumentálása és feldolgozása több éves munkájába telt a kutatóknak. A lelőhely feltárását 2006 májusában kezdték meg és négy ásatási évadot töltöttek a régészek a területen. A szakemberek restaurálták az összegyűjtött leleteket, leltárt készítettek róluk, majd pedig megkezdték azok régészeti feldolgozását - melynek során időben és felhasználás szerint osztályozták az előkerült tárgyakat.

A leletek természettudományos módszerekkel történő vizsgálata általában rendkívül költséges, ezért csak külföldi kutatócsoportok bevonásával kerülhetett azokra sor. Így volt lehetőség archeogenetikai vizsgálatokra, valamint több száz lelet radiokarbonos kormeghatározására.

A teljes előadás itt tekinthető meg:

link Forrás