A fekete péntek veszélyeire figyelmeztet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet

A black friday már történelmileg is megdolgoztatja a rendőrséget: amikor először rohanták le a vásárlók Philadelphia üzleteit, épp a közlekedést irányító rendőrök élesztették fel a Black Friday elnevezést, ezzel pedig nem az akciókra akartak utalni, hanem arra a többletmunkára, amelyet a megnövekedett forgalom és a zsebtolvajok aktivitása okozott a testületnek. 

A netes vásárlás megjelenésével ma már a zsebtolvajoknak is könnyebb dolguk van: a hackerek arra bazíroznak, hogy a vásárlók nem minden esetben nézik meg alaposan, milyen URL-re kattintanak, így ha nem vigyázunk, a 75 százalékos kedvezménnyel kínált flamingós fondükészlet helyett lehet, hogy nem kapunk semmit, cserébe viszont megválunk a bankkártyánk adataitól, amelyeket ki tudja, mire fognak a későbbiekben felhasználni. 

Ezért int óvatosságra a Nemzeti Kibervédelmi Intézet a 

„Black Friday – más néven Fekete Péntek – elnevezésű kedvezményes online vásárlási ajánlatok” 

kapcsán. Az NKI közleményében kiemelte, hogy Magyarországon is növekvő tendenciát mutatnak az adathalász támadások, amikor a hackerek a felhasználók érzékeny adataira próbálnak szert tenni. A phishing ellen nemzetközi méretű prevenciós kampány indult, ebben pedig a rendőrség és az Europol is kiemelt szerepet vállal. Az Europol tucatnyi aranyszabállyal igyekszik segíteni a vásárlókat, ezek között hat olyan dolog szerepel, amire fokozottan kell ügyelnünk, és hat olyan, amit inkább ne csináljunk. 

  • Érdemes ismert forrásból vásárolni, 
  • nem árt ügyelni rá, hogy ne fizessünk elő akaratlanul valamire, ami ismétlődően terheli a bankkártyánkat, 
  • olvassuk el a feltételeket, 
  • inkább kártyával fizessünk, mint hogy mondjuk postán adjunk fel három tízezrest egy postafiók címére, 
  • ügyeljünk az adatvédelmi beállításokra, 
  • és őrizzük meg a számlákat vagy a rendelésről szóló igazolást, hátha még szükségünk lesz rá. 
  • Emellett érdemes kerülni az előre utalást,
  • semmiképpen nem jó ötlet átküldeni valakinek a PIN-kódunkat és a banki adatainkat, 
  • ismeretlenül pedig semmiképpen ne küldjünk pénzt valakinek, hiába tűnik kiváló ötletnek megsegíteni egy átmeneti pénzzavarba került nigériai herceget a későbbi viszonzás reményében.