Most lőtték ki Bajkonurból a Nemzetközi Űrállomásra az MSZ 11 legénységét

Az orosz Oleg Kononyenko, a kanadai David Saint-Jacques és az amerikai Anne McClain hat és fél hónapos küldetésre indult magyar idő szerint 12:30-kor a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a kahsztáni Bajkonurból. 

Mint emlékezetes, idén október 11-én az orosz Alekszej Ovcsinyin és az amerikai Nick Hague a hajtómű meghibásodása miatt kénytelen volt kényszerleszállást végrehajtani az MSz-10 űrkapszulájával. A közvetítés tanúsága szerint most nem történt malőr.

Miután 2011-ben az Egyesült Államok leállította űrsiklóprogramját csak az orosz Szojuz program keretében elérhető a Nemzetközi Űrállomás.

Kapcsolódó cikkeink:

Ott van a nyelved hegyén, de nem tudod kimondani? Nem vagy egyedül!

Mindannyiunkkal előfordul, hogy egy-egy teljesen hétköznapi szó kimegy a fejünkből, de már majdnem eszünkbe jut. A jelenség utalhat valami komoly bajra is, de nem kell rögtön aggódni: teljesen normális, hogy már megint tepsiütőnek hívtad a serpenyőt, sőt, ha tornáztatod egy kicsit az agyad, még jót is tehet az, ha egy szó a nyelved hegyén van, mégsem tudod kimondani.

Mit üzennek egymásnak a növények?

A növények olyan fokú kémiai diverzitást állítanak elő, amit talán most még felfogni sem vagyunk képesek. Parádi István, az ELTE TTK Növényélettani és Molekuláris Növénybiológiai Tanszék egyetemi adjunktusának előadása a márciusi Budapest Science Meetupon.