Feltörték a Quorát, százmillió felhasználó adatai szivárogtak ki

2018.12.04. · TECH

Hackerek százmillió felhasználó adataihoz juthattak hozzá, miután pénteken feltörték a Quora közösségi kérdezz-felelek szájtot. Kiszivárgott a felhasználók neve, jelszavai és egyéb hétköznapi, de érzékeny adatok, sőt az általuk küldött privát üzenetek is, igaz, Adam D'Angelo vezérigazgató a Quora blogján azt írta, hogy viszonylag kevesen használták az oldalnak ezt a szolgáltatását.

Az oldal üzemeltetői azt írták, hogy még vizsgálják, pontosan hogyan jutottak harmadik félhez az adatok. Az ügyben már a rendőrségnél is feljelentést tettek, valamint egy digitális helyszínelőcég is segíti a munkájukat.

Mindaddig, míg részletesebb információkhoz jutnak a támadásról, körülbelül százmillió felhasználó esetében (ennyi embert érinthet az adatlopás) különleges óvintézkedéseket vezettek be: egyrészt értesítik azokat, akiknek napvilágra kerülhettek az adatai, másrészt kiléptetnek minden automatikusan bejelentkezve maradt felhasználót. A blogposztot jegyző Adam D'Angelo megjegyzi, hogy úgy vélik, megtalálták a probléma forrását, és további biztonsági fejlesztéseken dolgoznak, hogy ne történhessen meg többé ilyesmi.

Nagyobb adatbázis, nagyobb veszély

Az ügy a Quora felhasználóinak nagy részét érintheti: D'Angelo 2015-ben azt nyilatkozta, hogy az oldalt havonta 200 millió egyéni látogató keresi fel. Ahogy az adatbázisok egyre nagyobbra nőnek, egyre valószínűbb az is, hogy egyre több információ juthat egyszerre illetéktelen kezekbe: múlt héten a Marriott szállodalánc adatbázisát törték fel, ekkor mintegy félmilliárd vendég személyes adataihoz jutottak hozzá, de szinte minden hétre jut valamilyen kisebb-nagyobb adatlopási eset.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás