Diplomáciai Armageddon: amerikai kérésre letartóztatták a Huawei pénzügyi igazgatóját Kanadában

Kanadában amerikai kérésre letartóztatták a Huawei pénzügyi igazgatóját, Meng Vancsout. A kínai óriásvállalat alapítójának a lányát a kanadai hatóságok múlt héten szombaton vették őrizetbe, de mindezt csak tegnap este erősítették meg. Az akciót a kanadaiak az Egyesült Államok kérésére hajtották végre, egyetlen célja az volt, hogy Vancsout átadhassák az amerikai hatóságoknak. 

A bírósági meghallgatást péntekre ütemezték, de a hatóságok a kínai cégvezető kérésére elzárkóztak attól, hogy további részleteket közöljenek.

Meng Vancsou Putyin balján a Russia Calling! befektetői fórumon 2014. októberbenFotó: Kreml

Az amerikaiak legalább 3 éve vizsgálják a Huawei működését. Szerintük a kínai cég amerikai termékeket csempészett Iránba és más amerikai exporttilalom alá eső országokba. Aggályosnak ítélték a cég internetes biztonságra irányuló szabályzatát is, emiatt az amerikai cégeket és azok nemzetközi partnercégeit a Huawei-termékek bojkottálására biztatták.

Vancsout épp akkor tartóztatták le, amikor a G20 csúcstalálkozója után Donald Trump amerikai elnök és Hszi Csin-Ping, a Kínai Népköztársaság elnöke Buenos Airesben a közös vacsoráját fogyasztotta. Elméletileg arról tárgyaltak épp, hogy a két ország 90 napra felfüggeszti kereskedelmi háborúját. Gazdasági elemzők szerint ehhez az Egyesült Államoknak jelentősen csökkentenie kellene a kínai importcikkekkel szembeni vámokat, miközben Kínának befogadóbbnak kellene lennie az amerikai nagyvállalatokkal szemben. 

A Huawei pénzügyi igazgatójának a letartóztatása nemigen segít az amúgy is kétséges kimenetelű közeledési kísérletben, sőt az amerikaiak egyezkedésre való látszólagos nyitottságát is erősen megkérdőjelezi

A kínai külügyminisztérium csütörtökön élesen bírálta a szerintük koholt vádak alapján indított akciót. Mind az amerikai, mind a kanadai hatóságokat felszólították Vancsou azonnali szabadon bocsátására. Amerikai külügyi és gazdasági szakértők szerint az amerikai techcégek vezetőinek a közeljövőben érdemes lenne lemondaniuk kínai útjaikat, mert nagy a valószínűsége annak, hogy Kína bosszúakciót fontolgat.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

Belép a kávépiacra a Coca-Cola

A Coca-Cola rájött, hogy a koffeines italok piacán van valami, amire még nem tette rá a kezét: a kávé. A cég most ötmilliárd dollárért felvásárolta a Costa Coffee-t, a Starbucks legerősebb kihívóját.

Ola Rosling sztárstatisztikus kiderítette, hogy nem tudunk többet a majmoknál

Budapesten tartott előadást a Tények (Factfulness) című sikerkönyv társszerzője. A könyv és az előadás alapján a világ sokkal jobb hely, mint ahogy általában hisszük: a Nobel-díjas kutatók és a hétköznapi halandók is alapvetően el vannak tájolva a valósággal kapcsolatban. Tizenhárom egyszerű kérdésből a legtöbben alig néhányra tudják a választ.