Diplomáciai Armageddon: amerikai kérésre letartóztatták a Huawei pénzügyi igazgatóját Kanadában

2018.12.06. · gazdaság

Kanadában amerikai kérésre letartóztatták a Huawei pénzügyi igazgatóját, Meng Vancsout. A kínai óriásvállalat alapítójának a lányát a kanadai hatóságok múlt héten szombaton vették őrizetbe, de mindezt csak tegnap este erősítették meg. Az akciót a kanadaiak az Egyesült Államok kérésére hajtották végre, egyetlen célja az volt, hogy Vancsout átadhassák az amerikai hatóságoknak.

A bírósági meghallgatást péntekre ütemezték, de a hatóságok a kínai cégvezető kérésére elzárkóztak attól, hogy további részleteket közöljenek.

Meng Vancsou Putyin balján a Russia Calling! befektetői fórumon 2014. októberben
photo_camera Meng Vancsou Putyin balján a Russia Calling! befektetői fórumon 2014. októberben Fotó: Kreml

Az amerikaiak legalább 3 éve vizsgálják a Huawei működését. Szerintük a kínai cég amerikai termékeket csempészett Iránba és más amerikai exporttilalom alá eső országokba. Aggályosnak ítélték a cég internetes biztonságra irányuló szabályzatát is, emiatt az amerikai cégeket és azok nemzetközi partnercégeit a Huawei-termékek bojkottálására biztatták.

Vancsout épp akkor tartóztatták le, amikor a G20 csúcstalálkozója után Donald Trump amerikai elnök és Hszi Csin-Ping, a Kínai Népköztársaság elnöke Buenos Airesben a közös vacsoráját fogyasztotta. Elméletileg arról tárgyaltak épp, hogy a két ország 90 napra felfüggeszti kereskedelmi háborúját. Gazdasági elemzők szerint ehhez az Egyesült Államoknak jelentősen csökkentenie kellene a kínai importcikkekkel szembeni vámokat, miközben Kínának befogadóbbnak kellene lennie az amerikai nagyvállalatokkal szemben.

link Forrás

A Huawei pénzügyi igazgatójának a letartóztatása nemigen segít az amúgy is kétséges kimenetelű közeledési kísérletben, sőt az amerikaiak egyezkedésre való látszólagos nyitottságát is erősen megkérdőjelezi.

A kínai külügyminisztérium csütörtökön élesen bírálta a szerintük koholt vádak alapján indított akciót. Mind az amerikai, mind a kanadai hatóságokat felszólították Vancsou azonnali szabadon bocsátására. Amerikai külügyi és gazdasági szakértők szerint az amerikai techcégek vezetőinek a közeljövőben érdemes lenne lemondaniuk kínai útjaikat, mert nagy a valószínűsége annak, hogy Kína bosszúakciót fontolgat.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás