Kína „büszkeséggel és balítélettel” vádolja a briteket Huawei-ügyben

2018.12.28. · gazdaság

Az elmúlt hetekben több ország is hivatalosan óva intette állampolgárait a Huawei 5G használatától arra hivatkozva, hogy a kínai telekommunikációs vállalat eszközei biztonsági kockázatokat vetnek fel. Így tett például Ausztrália, Új-Zéland, Kanada, az Egyesült Államok és Japán is. 

Az Egyesült Királyságban Gavin Williamson védelmi miniszter és a titkosszolgálat főnöke is figyelmeztetett a Huawei 5G-jének veszélyeire, a BT (British Telecom) pedig közölte, hogy nem használja a Huawei termékeit saját 5G hálózata kiépítésekor. Willamson úgy fogalmazott: „szembe kell néznünk a ténnyel, hogy – ahogy nemrég kiderült – a kínai állam időnként rosszindulatúan jár el”.

A biztonsági kockázat abban rejlik szakértők szerint, hogy a kínai kormány arra kényszerítheti a vállalatot, hogy megszakítsa a Huawei eszközeit használó kommunikációs hálózatokat, vagy kémkedjen az ügyfelek után.

Ciceróval és Jane Austennal vág vissza Kína

A Huawei tagadja, hogy így járna el, mondván, ez veszélyeztetné magát a céget is. A múlt héten a vállalat újságírókat is meghívott 5G- és kiberbiztonsági laboratóriumaiba, Tungkuanba, hogy bemutassa, nincs itt semmi látnivaló. Újévi köszöntőjében (ami stílusosan egy Cicero-idézettel kezdődik) a Huawei soros elnöke, Kuo Ping felpanaszolta, hogy külföldön méltánytalanul bánnak a céggel, de ez nem akadályozza meg őket abban, hogy az elsők legyenek a globális piacon.

Kuo Ping, a Huawei soros elnöke
photo_camera Kuo Ping, a Huawei soros elnöke Fotó: Maksim Blinov/Sputnik

Most a kínai kormány is akcióba lépett, és nemzetvédelmi minisztériumi szóvivőjén keresztül azzal vádolta az Egyesült Királyság hatóságait, hogy a Huawei biztonsági kockázatának ügyében „mélyen gyökerező büszkeséget és balítéletet” tanúsítanak, sőt aggodalmuk még „szorongásról és zavarodottságról” is árulkodik – tette hozzá Vu Csien. A szóvivő szerint a fentebb felsorolt országok csak az Egyesült Államok nyomására utasítják el a Huawei 5G technológiáját, a brit vádak pedig alaptalanok.

A Huawei olcsóságával és technológiáival számos hívet szerzett nyugaton, a mobiltelefonok globális piacán stabilan nő a részesedése.

photo_camera Illusztráció: Statista

A cicerós újévi köszöntőben a cég elnöke azt írta, azok a szolgáltatók, amelyek az 5G technológiában nem a Huaweit választják, úgy járnak, mint a sztárjátékosok nélküli NBA-csapatok: „megyeget a játék, de nagyrészt hiányzik belőle az ügyesség, az érzék és a szakértelem”.

A Kína és nyugati kereskedelmi partnerei közötti párbeszéd az után élesedett ki újra, hogy néhány hete amerikai kérésre őrizetbe vették a Huawei pénzügyi igazgatóját Kanadában. A kínai szóvivő mostani nyilatkozatának érdekes eleme, hogy a többi állam az USA nyomására utasítja el a Huawei termékeit, hiszen december elején még úgy tűnt, a kölcsönös anyagi haszon érdekében az amerikai és a kínai elnök javít a két ország feszült viszonyán, és engedményeket tesz vámpolitikájában. 

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás