A Föld gazdasági súlypontja 2018-ban nem más, mint Szibéria

2018.12.28. · gazdaság

Az Economist brit hetilap és a McKinsey tanácsadó cég kiszámolta, hogy hogyan mozgott a Föld gazdasági súlypontja (szó szerinti fordításban a Föld gazdasági gravitációs középpontja) az elmúlt évezredekben. Míg időszámításunk szerinti 1-ben ez a pont Afganisztánra esett, az ezt követő csaknem két évezredben Észak-Nyugat-Európa és Amerika vonzása miatt nyugatra és északra vándorolt. 1950-ben az Atlanti-óceántól visszafelé mozogva a középpont ismét kelet felé húzódott, ahogy Japán és Kína gazdasági súlya növekedni kezdett.

A világ gazdasági súlypontját a következőképpen számítják ki: meghatározzák minden ország teljes területének átlagos hosszúsági és szélességi fokát, ezt nevezik az egyszerűség kedvéért az ország geometriai középpontjának. Az így kapott középpontoknak az adott ország GDP-jével súlyozott átlaga szintén egy hosszúsági és szélességi fokkal meghatározott pont a Földön, ez a világ gazdasági súlypontja.

A történelmi GDP-adatokat a holland Groningeni Egyetem Maddison projectje szolgáltatta, a jövőbeli GDP becsléséhez pedig felhasználták a McKinsey tanácsadó cég 2025-ös év gazdasági teljesítményére vonatkozó előrejelzéseit.

Kína mozgatja a súlypontot

A jelenlegi, kelet felé irányuló mozgás fő okozója nem meglepő módon Kína példátlan gazdasági növekedése: a Világbank adatai szerint Kínában a nemzeti össztermék 1990 és 2017 között a háromszorosára nőtt.

2018-ra a kelet-nyugati, azaz hosszúsági fokban mért irányt tekintve a Föld gazdasági súlypontja szinte visszatért az időszámításunk kezdetén elfoglalt helyére, igaz, közben sokkal északabbra is tolódott. Természetesen a gazdaság motorját már más országok jelentik, így a hasonló földrajzi súlypont pusztán véletlen egybeesés.

A súlypont mozgásának leírásával el tudjuk mesélni a gazdasági fejlődés 2000 éves történetét. Az időszámításunk szerinti első évben Kína, India és a Római Birodalom voltak a legfejlettebb területek, így a gazdasági súlypont viszonylag keletre és délre, a már említett mai Afganisztán területére esett. 1800-at követően gyorsult fel igazán a gazdasági súlypont mozgása és a gazdasági átrendeződés is, az ipari forradalmak és Amerika felemelkedése nyugatra mozgatta a középpontot, amely 1950-re elérte az Atlanti-óceánt.

Az ezt követő időszakban Japán növekedése északi irányba mozdította a súlypontot, a kelet felé mozgásért azonban szinte teljes egészében a kínai gazdaság szárnyalása a felelős. Ezt más mérőszámok is igazolják: a 2008 és 2017 közötti évtizedben a világ GDP-növekedésének mintegy 45 százaléka egyedül Kína növekedéséből adódott. Ennek köszönhető, hogy a gazdasági súlypont idén az önmagában nem túl nagy termelékenységgel bíró Szibériában található, 2025-re pedig az orosz-kazah határra húzódik az előrejelzések szerint.

A szerző az Oxfordi Egyetem mesterszakos közgazdaságtan-hallgatója. Összes írása a Qubiten itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás