Ész Ventura: A mi karácsonyfánk

A karácsonyi feladvány megoldása természetesen nem volt más, mint egy karácsonyfa. A feladvány címe mellett nyilván a zöld szín is sokat segített abban, hogy erre terelődjön a gyanú. A fenyőfa alakot nem volt nehéz kirakni, és mindenki, akinek sikerült, arra is rájött, hogy eközben egy tekergőző sárga vonalnak is ki kell rajzolódnia, ami jelképezhet például egy égősort.

Ha azonban csak ennyit vennénk figyelembe, akkor sok különböző megoldás is lehetne, hiszen egy csomó elemet több helyre is berakhatunk, vagy egyeseket el is lehetne forgatni. A helyzet azonban az, hogy egyetlen grafikai elem sem került fölöslegesen a mozaikdarabokra, és aki ezzel is számolt, könnyen felismerhette, hogy a fehér pöttyöknek is a megfelelő módon kell elhelyezkedniük. Ez a megfelelő mód pedig az, hogy a pöttyök a fenyő csúcsából kiinduló egyenesekre kell essenek, amiket az alábbi rajzon az illusztráció kedvéért pontozott fekete vonalakkal jelöltünk.

photo_camera Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Mivel csak két teljesen tökéletes megoldás érkezett, lásd a dicsőségfalon a 40. feladvány háromkoponyás megoldóit, ezért úgy döntöttünk, hogy mindketten kapnak egy-egy Herkules próbái fejtörőt a Reflexshop jóvoltából, mégpedig az első megoldó a VI. trilógiát, a második megoldó pedig a III. trilógiát. A nyerteseket külön értesítjük a nyeremény átvételének lehetséges módjáról.