Rasszista kijelentései miatt megfosztották címeitől a DNS szerkezetének felfedezőjét

2019.01.14. · tudomány

„A gének miatt lényeges különbségek vannak a fehér és a fekete bőrű emberek intelligenciaszintje között, a fehérek javára” – vallotta a DNS kettős spirált formáló szerkezetének feltárásáért 1962-ben megosztott Nobel-díjjal jutalmazott James Watson az amerikai közszolgálati televízióban (PBS) a hónap elején egy róla szóló dokumentumműsorban.

Kutatóintézete, a New York-i Cold Spring Harbor Laboratory múlt pénteken közleményben tudatta, hogy Watson személyes véleménye alaptalan és meggondolatlan, kijelentését nem bizonyítja semmi, ezért a 90 esztendős tudóst rasszista megjegyzései miatt megfosztotta minden címétől.

Watson 2017-ben
photo_camera Watson 2017-ben Fotó: Evgenya Novozhenina/Sputnik

Nem először rasszista

Watson 2007-ben már tett ilyen kijelentéseket: Afrika jövőjét akkor a fehérek és a feketék közötti, genetikailag meghatározott intelligenciakülönbség miatt látta kilátástalannak. Utóbb bocsánatot kért, de az angliai Cambridge Egyetem ennek ellenére megvonta tőle tiszteletbeli vezetői posztját, és megfosztotta minden adminisztratív feladatától.

2014-ben Watson elárvereztette az 1962-ben kapott Nobel-díjjal járó arany emlékérmet, arra hivatkozva, hogy máskülönben nem finanszírozható tudományos munkája. A Nobel-díját a Christie's decemberi aukcióján 4,8 millió dollárért az üzbég származású, Nagy-Britanniában élő orosz milliárdos, Aliser Uszmanov vette meg, aki azonban azzal a lendülettel vissza is adta a medált Watsonnak, mondván, hogy a tudós kiérdemelte azt. A Register akkori tudósítása szerint az egyebek mellett az Arsenal futballklubot is részben birtokló, bár részesedését épp eladni készülő, 18 milliárd dolláros vagyonú Uszmanov azért is szimpatizált Watsonnal, mert reményteljesnek találta a tudós rákkutatásait, amelyeket a Cold Spring Harbor Laboratoryban folytatott.

Az aukció kapcsán a Register emlékeztetett arra, hogy Watson nemcsak az intelligenciakülönbségeket, hanem például a szexuális orientációt is genetikailag meghatározottnak tartotta. Javaslata szerint az anya elvetethetné a homoszexuálisnak nyilvánított magzatát. A lap idézte Watson szexuális étvágyra vonatkozó kijelentését is, miszerint abban is a bőrszín, vagyis a genetika dönt: „nem véletlen beszélünk latin és nem angol szeretőről, angolból csak beteget ismerünk”.