A vámháború miatt erősebben lassult a kínai növekedés a vártnál

2019.01.21. · gazdaság

A mindössze 6,4 százalékos növekedéssel a 2008-as világválság óta a leggyengébb teljesítményét produkálta a kínai gazdaság 2018 utolsó negyedévében. A kínai statisztikai hivatal adatai szerint tavaly egész évben a növekedés mértéke elérte a 6,6 százalékot, de ezzel elmaradt a 2017-es 6,9 százalékos ütem mögött.

A CNBC által idézett elemzők úgy vélik 2019-ben tovább lassul a gazdasági növekedés, idén 6,1-6,3 százalékos GDP-növekedést várnak, amely mindkét esetben az elmúlt 30 év legyengébb növekedésének számítana Kínában.

Bár az év végére a kiskereskedelmi forgalom, az ipari termelés és a befektetési szektor is felpörgött, összeségében ezekben az ágazatokban is lassult a növekedés – derül ki a BBC elemzéséből. Mindezek arra kényszeríthetik a kínai kormányzatot, hogy megállapodásra törekedjen a Kína ellen vámháborút hirdető amerikai vezetéssel. A 2018 elején kirobbant kereskedelmi konfliktust ugyanis decemberben már megérezte a kínai export.

Az Egyesült Államok tavaly mintegy 200 milliárd dollár értékű kínai termékre vetett ki 10 százalékos pótvámot, Kína pedig 60 milliárd dollárnyi amerikai árut sújtott válaszul 5, illetve 10 százalékos extra vámmal. A konfliktust Donald Trump amerikai elnök robbantotta ki azért, hogy Kína csökkentse a kétoldalú kereskedelmi forgalomban kialakult hatalmas többletét, változtasson kereskedelmi politikáján, hagyjon fel a technológiai transzferek kikényszerítésével és a csúcstechnológiai vállalatok állami támogatásával, továbbá tartsa tiszteletben a szerzői jogokat.

Eszkaláció vagy béke

Január 30-án Washingtonban folytatódnak a kétoldalú tárgyalások. Az ABC News úgy értesült, hogy a kínai fél már ezelőtt bevezetheti a nyomást enyhítő intézkedéseit. Az exportvezérelt növekedés helyett a belföldi fogyasztást előnybe részesítő intézkedések között az építési projektek felgyorsítása és adócsökkentések mellett a banki tartalékok csökkentése szerepelhet.

Az új pekingi repülőtér építési területe madártávlatból
photo_camera Az új pekingi repülőtér építési területe madártávlatból Fotó: Wang zirui/Imaginechina

Ha nem sikerül kiegyezniük egymással a feleknek, és a tűzszünet helyett a vámháború eszkalálódik, ezek a gazdasági intervenciók korántsem lesznek elegendők a lassulás megállítására. Ha viszont Kína teljesítménye tovább gyengül, az alapjaiban rázhatja meg az egész világgazdaságot.

A BBC által megszólaltatott elemzők úgy vélik, még durvább is lehet a kínai gazdaság visszaesése. A szakértők azt sejtik, hogy a nyilvánosságra hozott adatok nem a valóságot tükrözték, a növekedés mértéke, az előrejelzések és a bejelentett számok között alig volt különbség, a növekedés pedig túl stabil és kiszámítható volt ahhoz, hogy igaz legyen.