A zeneterápia lehet az időskori demencia egyik leghatékonyabb kezelési módja

2019.01.29. · tudomány

A 66 milliós Nagy-Britanniában 850 ezer ember küzd demenciával, a legtöbb érintett 65 év feletti. A Music for Dementia 2020 (Zenével a demencia ellen 2020) kampány célja, hogy gyökeresen megváltoztassa a demencia kezelését.

Kutatások szerint a zene sokat javíthat az időskori hanyatlással küzdők szellemi állapotán és közérzetén, sőt a kezelés hirdetői szerint rendkívül sokoldalúan segít. Egyrészt a zene értelmet adhat az együtt töltött időnek, és élvezetesebbé teszi a szociális interakciókat, főleg azoknál, akik a demencia előrehaladott állapotában vannak, és nehezen kommunikálnak a környezetükkel. Másrészt a zeneszó megkönnyíti a kapcsolatteremtést és a másokra való odafigyelést, valamint a szituációkban való aktív részvételt, továbbá segít a zenehallgatóknak megerősíteni az identitásukat, kapcsolatban maradni a világgal és önmagukkal.

A zene a mentális betegségek tüneteit is enyhítheti a terápia hívei szerint: csökkenti a szorongást, javítja a közérzetet, csökkenti a szociális elzártságot, növeli az önbizalmat.

link Forrás

10-30 éves kori zenékig kell visszanyúlni

Éppen ezért a kampányban javasolják, hogy a jövőben egyes gyógyszerek helyett is „zenét írjanak fel az orvosok”. Az ajánlás része, hogy az idősekről gondoskodó szociális dolgozók kapcsolják be a rádiót, gyakoroljanak hangszeren az ápoltakkal, vagy énekeljenek velük. Az aktív részvétel sikerélményt vált ki az idősekben: ők is képesek létrehozni a zenét.

Az egyénre szabott zenelejátszási lista ötlete is felmerült az előírt terápia részeként. Ez akkor a leghatékonyabb, ha olyan számokat tartalmaz, amiket az idősek 10 és 30 éves koruk között hallgattak, ugyanis ezek segítenek a leginkább felidézni a meghatározó emlékekeket, és gondolatban visszarepülni a fiatalkori helyszínekre. A megfelelő lejátszási lista összeállításában képzett zeneterapeuták lehetnek az idősebbek segítségére.

link Forrás

A zenén keresztül való kapcsolódás mellett szól továbbá, hogy a zenehallgatás és -gyakorlás olyan tevékenység, amelyet a legkisebbek és legidősebbek együtt élvezhetnek, és üdvös mindkét korosztálynak.

A közös programok megvalósítását már el is kezdték a The Together Project (magyarul Együtt projekt) időseket segítő alapítvány Songs and Smiles (Dalok és mosolyok) eseményein keresztül: idősotthonban élő emberekhez látogatnak el szülők kisgyerekeikkel, hogy a kicsik és az idősek együtt élvezzék a zenét. A programot már heti csaknem 10 alkalommal szervezik meg London különböző idősotthonaiban, a rendszeres látogatók mély, generációk közötti barátságokat szőnek, amelyek oldják az idősek elszigeteltségérzését, és segítik a kisgyerekek fejlődését.

A demenciával élő idősekkel foglalkozó Utley alapítvány azért küzd, hogy a közvélekedésben elterjedjen, hogy a zene a demenciával élők számára nemcsak időtöltés, hanem az egyik legfontosabb terápia lehet. Céljuk, hogy 2020-ra minden egyes demens idős számára elérhető legyen a gyógyító zenehallgatás, és lehetőség szerint az egyedi lejátszási listák és a zenegyakorlás lehetősége is bekerüljön a demencia kezelésébe.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás