Olyan hideg csapott le az Egyesült Államokra, amilyen generációnként csak egyszer fordul elő

2019.01.30. · tudomány

Nem viszik ki a postások szerdán a küldeményeket 6 teljes amerikai államban és 4 további állam több régiójában, miután szerdára és az elkövetkező napokra olyan extrém hideget jeleztek előre, amilyen ritkán fordul elő az Egyesült Államokban.

A sarkvidéki légörvény hatására, ahogy John Gagen, az amerikai Nemzeti Meteorológiai Szolgálat (NWS) munkatársa fogalmazott, olyan hideg lesz, amilyenre „generációnként csak egyszer” akad példa. Ez akár mínusz 53 Celsius-fokot is jelenthet az ország egyes részein. A zimankó mintegy 212 millió embert érint az USA-ban.

photo_camera A hőmérsékleti értékek Fahrenheitben szerepelnek, a -31 például -35-nek felel meg Celsius-fokban, de -16 pedig -27-nek. Illusztráció: Weather Central

Meteorológusok szerint a jelenséget az Északi-sark hirtelen felmelegedése váltja ki, amit egy Marokkó felől érkező meleg áramlat okozott decemberben. Az időjárási rendszerben a sarkvidéki légörvény dél felé kezdett sodródni – mondta az AP-nek Judah Cohen, az időjárási kockázatbecsléssel foglalkozó Atmospheric Environmental Research nevű vállalat szakértője. A tudomány mostani állása szerint az ember okozta klímaváltozás azzal járhat, hogy hidegebb, szélsőségesebb telek jönnek.

A befagyott Harriet-tó Minneapolisban
photo_camera A befagyott Harriet-tó Minneapolisban Fotó: KEREM YUCEL/AFP

Középnyugaton iskolák és cégek, kormányhivatalok ezrei maradtak zárva, a városokban szükségmelegedőket alakítottak ki azoknak, akiknek nincs hová menniük. Iowában állami védelmi intézmények figyelmeztették az állampolgárokat, hogy lehetőleg ne vegyenek mély levegőt, és csak indokolt esetben szólaljanak meg, ha a szabadban vannak. Az NWS arra figyelmeztetett, hogy akár 10 perc kint tartózkodás után is fagyási sérülések alakulhatnak ki. A középnyugati Wisconsin, Michigan és Illinois államokban vészhelyezetet hirdettek, de még olyan déli államokban is, mint Alabama és Mississippi, ahol ennél barátságosabb téli időjáráshoz szoktak.

Van, aki kimerészkedett az utcára kedden Minneapolisban...
photo_camera Van, aki kimerészkedett az utcára kedden Minneapolisban... Fotó: STEPHEN MATUREN/AFP

A leghidegebb időre keddtől csütörtökig kell számítani, Chicagóban hidegebb lesz, mint az Antarktiszon: mínusz 33 fok, de a hideg szél miatt mínusz 46-nak érződik majd a meteorológusok szerint. Wisconsinban 60 centi, Illinoisban ennél kevesebb hó eshet, de havazni fog Alabamában és Georgiában is.

... de csak védőöltözékben
photo_camera ...de csak védőöltözékben Fotó: STEPHEN MATUREN/AFP

Chicagóban cseppet sem szokatlan a szélsőségesen hideg idő, de ezúttal a rendőrség arról számolt be, hogy megszaporodtak a fegyveres kabátrablások a városban, és különösen azok váltak célponttá, akik az 1100 dolláros Canada Goose dzsekivel védekeznek a hideg ellen. Volt, aki szerdán arra ébredt, hogy belülről is zúzmarásak a falak:

link Forrás

Sokan féláron próbálják elsózni színházjegyeiket, hogy inkább ne kelljen kimenniük a hidegbe, a fagy már nemcsak a légi, hanem a vasúti közlekedést is akadályozza. Az elmúlt 85 évben most negyedszerre fordul elő, hogy bezárják a városi Brookfield Zoo állatkertet. A nem túl távoli Milwaukee polgármestere „generációs élménynek” nevezte az időjárást.

link Forrás

Több mint 1100 keddi légi járatot töröltek, köztük a georgiai Atlantában is, ahol vasárnap tartják az USA legnagyobb sporteseményét, a Super Bowl-t.

Trump humorosan reagált

A klímaszkeptikusok közé tartozó Donald Trump elnök a Twitteren globális felmelegedésért kiáltott, merthogy, ugye, nagyon hideg van.

link Forrás

Ahogy sok másik felhasználó, a Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal is reagált az elnök viccére, csak annyit megjegyezve, hogy a téli viharok nem bizonyítják, hogy ne létezne globális felmelegedés.

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás