Felrobbant egy vécé az ISS-en, űrhidegháború lehet a vége

2019.02.06. · TECH

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) február 1-jén felrobbant egy amerikai gyártmányú vécé. Az ISS-en tartózkodó asztronauták törölközőkkel fogdosták össze a mikrogravitációs körülményeknek köszönhetően szabadon ide-oda szálldosó folyadékcseppeket, összesen mintegy 10 liternyit. Az összehangolt akcióra azért volt szükség, mert az űrben hiánycikknek számító víz minden cseppje aranyat ér. Az űrállomáson éppen ezért a szennyvizet, de még az asztronauták izzadtságcseppjeit, sőt a lélegzetükkel távozó párát is összegyűjtik, majd speciális szűrőberendezésekkel teszik emberi fogyasztásra újra (meg újra) alkalmassá.

Vannak, akik szerint az incidens egy nem éppen újkeletű orosz-amerikai hidegháborút mélyíthet el, a Földön és az űrben egyaránt. Az ISS-en zajló napi eseményekről rendszeresen tudósító, és egyébként az orosz kormánnyal is bensőséges kapcsolatot ápoló Sputnik News ugyan visszafogottan adott hírt a történtekről, a rövid esetleírást összekötötték egy tavaly augusztusi incidenssel.

Földi szarkavarás (is) élezi az orosz-amerikai ellentétet

Mint arról a Qubiten is beszámoltunk, akkor az ISS orosz egysége kapott léket. A mintegy két milliméter átmérőjű apró rés az űrhajósoknak fel sem tűnt, arra a földi irányítóegység hívta fel a figyelmüket. Az elsőként kapcsoló Alexander Gerst először a hüvelykujjával fedte be a lyukat, amíg ennél tartósabb megoldást nem találtak.

Anne McClain amerikai, Oleg Kononenko orosz és David Saint-Jacques kanadai űrhajósok indulnak az ISS-re
photo_camera Anne McClain amerikai, Oleg Kononenko orosz és David Saint-Jacques kanadai űrhajósok indulnak az ISS-re Fotó: Grigory Sysoev/Sputnik

A NASA az első híradások szerint arra gyanakodott, hogy a lyukat egy mikrometeorit okozhatta, csakhogy az orosz űrhivatal alig néhány napon belül alapos kivizsgálást rendelt el az ügyben. A nyomozás végén orosz lapok a Roszkozmoszra hivatkozva azzal rukkoltak elő, hogy a lyukat az amerikaiak szándékosan fúrhatták az orosz egységbe, mégpedig azért, hogy evakuálni kelljen az űrállomást.

A NASA kétkedve fogadta a hírt, és ugyancsak vizsgálatot indított. A sok nyomozás oda torkollott, hogy az ISS legénysége tavaly év végén több órás űrsétára indult, hogy az augusztusi léket kívülről is szemügyre vegyék. Az ekképp gyűjtött mintákat a nemzeti űrhivatalok földi egységei fogják alaposabban is megvizsgálni.