Fehér törpecsillagok, állatkísérleti viták és nyelvfejlődési zavarok: ha csütörtök, akkor évadnyitó Science Meetup

2019.02.13. · tudomány

Február 14-én este 7-re várunk mindenkit az évadnyitó Budapest Science Meetup-ra, az MTA Könyvtár és Információs központba. Ezúttal is igyekeztünk három változatos témájú előadással készülni. Szó lesz pulzáló fehér törpecsillagok megfigyeléséről, az állatkísérletekkel kapcsolatos vitákról és a nyelvfejlődési zavarok kialakulásának okairól is.

Mint a legtöbb meetupra, a mienkre is lehet a meetup.com-on, illetve Facebook-on is regisztrálni, de nem kötelező. A részvétel természetesen ingyenes.

photo_camera A 2019. februári Budapest Science Meetup programja.

Részletes program:

Pulzáló fehér törpecsillagok nyomában

Kalup Csilla - MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézet

Amikor egy Naphoz hasonló csillag eléri az élete végét, egy Föld méretű, hűlő csillagmaradványba roskad össze: ezeket nevezzük fehér törpéknek. Bár igen apró és halvány égitestekről van szó, az elmúlt csaknem 2 évben a Mátrában található Piszkéstetői Obszervatóriumból több mint 20 fehér törpét figyeltünk meg annak érdekében, hogy valami egyedit keressünk: fényességváltozást mutató, pulzáló fehér törpéket. Változócsillag-vadászatunk sikerrel járt, s a megfigyelésektől a modellezésig, egészen a csillagaink fizikai paramétereinek meghatározásáig jutottunk. Előadásomban arról mesélek, miről árulkodhatnak ezek a csöppnyi csillagmaradványok, és hogyan kapcsolódhat mindez a tavaly tavasszal felbocsátott új exobolygó kereső TESS űrtávcsőhöz.

Állatkísérletek - idejétmúlt kegyetlenség vagy szükséges rossz?

Babiczky Ákos - Hálózat és Viselkedés Neurobiológia Kutatócsoport, MTA TTK/ Pszichológia (Kognitív tudomány) Doktori Iskola, BME

A tudomány körüli viták közül talán a legforróbbak az állatkísérletekről szólók. Szinte mindenkinek határozott álláspontja is van a témáról. A „Fight animal testing" szlogennel nap mint nap találkozhatunk az utcán, a tudományos közegben viszont szinte magától értetődő az állatkísérletek elfogadása. De vajon mik a ket tábor érvei, és mit mondanak a számok?

Az anyanyelv-elsajátítás zavarai: nyelvközi összevetések és az okok keresése

Kas Bence - MTA Nyelvtudományi Intézet / ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar

Bár látszólag minden létező nyelv könnyen és gyorsan elsajátítható anyanyelvként, létezik a gyerekeknek egy csoportja, akiknél ez a folyamat nehézségekbe ütközik. A nyelvfejlődési zavar kialakulásának okai nem világosak: különböző modellek az idegrendszer különböző szintjeihez köthető funkciók működési problémáival próbálják magyarázni. Az előadás bemutatja a nyelvfejlődési zavar megjelenési formáit különböző nyelvekben, a lehetséges magyarázatok típusait, illetve a tipikus fejlődési utakat.