Fiatal magyar orvost díjaztak a cukorbetegséggel kapcsolatos kutatásaiért

2019.02.28. · tudomány

Szombaton adták át a két éve alapított, egymillió forintos pénzdíjjal járó Wörwag PhD Kutatási Díjat dr. Nádasdi Ákos PhD-hallgatónak. A kutató A cukorbetegség és bizonyos hasnyálmirigy-, illetve májbetegségek című, még le nem zárt munkájáért kapta az elismerést – írta csütörtökön a Semmelweis Egyetem.

Doktori disszertációjában Nádasdi arra keresi a választ, hogy a 2-es típusú cukorbetegség és a nem alkoholos eredetű zsírmájbetegség közötti szoros összefüggést hogyan befolyásolják a genetikai tényezők. Mindkét gyakori betegség hátterében komplex genetikai és nem genetikai hajlamosító tényezők állnak. A nem alkoholos zsírmájjal kapcsolatba hozható gének egyikének kockázati változata 23 százalékban fordul elő Magyarországon. Az elhízás pedig, amely mindkét betegségben hajlamosító ok – körülbelül 30 százalékban kimutatható itthon.

A kutatás részletei

A kutatásba terhességi cukorbetegséggel korábban diagnosztizált, emiatt későbbiekben a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására magas kockázatú nőket vonnak be. Vizsgálatukhoz Magyarországon beállítottak egy MR-készülék alapú módszert, amely pontosan méri a páciensek májának és hasnyálmirigyének lipidtartalmát. Emellett az önkéntesek anyagcsere-jellemzőit laboratóriumi módszerekkel is vizsgálják cukorterhelés során.

Az eddigi mérések alapján bizonyossá vált, hogy a korábban terhességi cukorbetegséggel rendelkezőkben gyakran kimutathatók a cukorbetegséget megelőző állapot anyagcsere-jellemzői, sőt maga a 2-es típusú diabetes is megjelenik. Ezzel párhuzamosan a májban kóros zsírfelhalmozódás mutatható ki, és ezt a vizsgált génvariáns jelenléte is befolyásolja. A hasnyálmirigy zsírtartalma is összefüggést mutat egyes anyagcsere-paraméterekkel.

A díjazott és a díj

A projekt egy nagyobb nemzetközi kutatás folytatásaként valósulhat meg, eddig ez a kutatási pályázat biztosította a munka anyagi feltételeit. A Wörwag PhD Kutatási Díjnak köszönhetően most további résztvevőket tudnak bevonni, és biztosabbá válhat a kutatás sikeres befejezése is.

Nádasdi a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán végzett. Azóta a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház III. belgyógyászati osztályán dolgozik, jelenleg adjunktusként. 2014 óta tagja a Magyar Diabetes Társaságnak, PhD-tanulmányait 2016-ban kezdte meg a Semmelweis Egyetem Klinikai Orvostudományok Doktori Iskolájában, kutatómunkáját a II. számú Belgyógyászati Klinika Anyagcsere munkacsoportjában végzi Dr. Firneisz Gábor témavezetésével.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás