Madagaszkáron nem az oltásellenesség, hanem a szegénység miatt tombol a kanyaró

2019.03.12. · tudomány

Ott ahol a napi megélhetéshez szükséges 2 dollárt is alig tudják előteremteni a családok, a 15 dolláros emlékeztető oltás szinte megfizethetetlen, ezért sokan a fekete piacon olcsóbban beszerezhető vakcinát adatták be gyerekeiknek – tudósít a tavaly október óta 926 áldozatot szedő madagaszkári kanyarójárványról a Reuters. A madagaszkári áldozatok többsége gyerek volt.

Az ENSZ Egészségügyi Világszerevezete, a WHO adatai szerint a szigetország gyerekkorú lakosságának kétharmada beoltatlan, a 23 milliós teljes népesség átoltottsága is alig 10 százalékos, hathatós immunitást ugyanakkor a legalább 95 százalékos vakcinázottság biztosítana. A világ egyik legszegényebb országában dühöngő járvány leküzdése azért is okoz jelentős nehézséget, mert Madagaszkáron elképesztően alacsony színvonalú az egészségügyi ellátás.

Kanyaró elleni oltás Madagaszkáron
photo_camera Kanyaró elleni oltás Madagaszkáron a múlt hónap végén Fotó: MAMYRAEL/AFP

A Reuters által megszólaltatott helyi szakemberek szerint a rendszerint csak több órás gyaloglással elérhető rendelők és klinikák sem rendelkeznek elegendő oltóanyaggal. A tavaly ősszel kirobbant, mára globálissá vált kanyarójárványt az elmúlt évtized legnagyobb epidémiájának aposztrofáló WHO becslései szerint a szükséges 7 millió dollárból csupán 3 millió áll rendelkezésre vakcinabeszerzésre. Gondot okoz az is, hogy az oltóanyagot csak hűtve lehet tárolni, ugyanakkor mindössze a lakosság 15 százaléka él elektromos energiával ellátott háztartásban.

A kanyarójárvánnyal az alábbi cikkeinkben foglalkoztunk korábban:

link Forrás
link Forrás
link Forrás