A Facebooknak is elege lett az oltásellenes álhírekből

2019.03.08. · tudomány

Miután egyre csak terjed az oltásellenesség a világban, mind több fiatal dönt úgy, hogy akár a szülei akarata ellenében, titokban is beoltatja magát. A kanyaró ugyanis nem játék, aki kimarad az oltásból, és valahogy elkapja a betegséget, bele is halhat.

A közkeletű tévhit szerint az oltás autizmust okozhat, és bár ezt többször és többen is cáfolták, van, aki még mindig szkeptikus, ebben pedig kiemelkedő szerepet játszanak a Facebookon terjedő álhírek. A közösségi oldal korábban már betiltotta egy halott csecsemő képével riogató oltásellenes csoport reklámkampányát, de az oltáselleneseket mindeddig zavarhatatlanul be lehetett állítani célcsoportként, a Facebook csütörtökön ezt a lehetőséget is megszüntette.

2019 legnagyobb kockázata

A közösségi oldal felelőssége legutóbb akkor került előtérbe a kérdésben, amikor egy szenátusi bizottsági meghallgatáson egy tizennyolc éves fiatalember, Ethan Lindenberger azt mondta, hogy az anyja a Facebookon olvasottak alapján akadályozta meg, hogy beoltassák kanyaró ellen. Lindenberger inkább az Amerikai Egészségügyi Hivatal és a WHO honlapjáról tájékozódott, ezután döntött az oltás mellett.

Mostantól a Facebook is inkább ezek felé a források felé fordul, és megpróbálja az elismert egészségügyi szervezetek eredményeit kommunikálni azokon a csatornákon, ahol ezzel kapcsolatos álhírekre bukkan. A cég további fejlesztéseket ígért az ismeretterjesztésben, és elismerte, hogy hibázott, amikor nem lépett fel határozottabban az oltások körüli álhírekkel szemben.

photo_camera Ethan Lindenberger, az oltáskritikus-kritikus fiú Fotó: RON SACHS/Picture-Alliance/AFP

Az Amerikai Gyermekorvosok Szövetsége már egyenesen egészségügyi válságról beszél, egyúttal közzétettek egy táblázatot is azoknak a fiataloknak, akik nem kapták meg az oltásaikat, de szeretnék bepótolni ezt a mulasztást. A tájékoztatási kampány nem hatotta meg Lindenberger anyját, Jill Wheelert: a nő azt nyilatkozta, hogy bár büszke rá, hogy a fia milyen ügyes és önálló volt, gyakorlatilag semmivel nem ért egyet, amit a fiú mond, és azzal vádolja a nagy gyógyszercégeket, hogy Lindenbergert tették meg a gyógyszerlobbi arcává.

A WHO az oltásellenességet a 2019-es év egyik legnagyobb egészségügyi kockázatának tekinti, a mostani lépésektől az oltottság elterjedését remélik. A vakcina csak akkor véd a járvány ellen, ha a populáció 96-99 százaléka immunis a kór ellen, ezt nevezik nyájimmunitásnak, ezért is fontos, hogy minél többen megkapják az oltást.

link Forrás
link Forrás