Új korszakot nyithatnak a madárként megpihenő drónok

2019.03.14. · TECH

A lelketlen gép is megtakaríthat némi energiát, ha a madarak viselkedését utánozva időnként megül egy-egy párkányon vagy póznán. Különösen igaz ez a drónokra, amelyek egy új markoló mechanizmus segítségével a jövőben időnként meg-megállhatnak munka közben – derült ki egy nemzetközi  tanulmányából, amelyet a Science Robotics közölt szerdán.

A pihenés beiktatásával a drón nemcsak kevesebb energiát fogyaszt, hanem stabilabbá is válik a repülése, sok esetben pedig ezáltal nagyobb látótávolság is elérhető – mondta Kaiyu Hang, a tanulmány vezető szerzője, a Yale Egyetem kutatója. Utóbbi különösen az úgynevezett perch-and-stare alkalmazásoknál lehet fontos, ahol éppen az a lényeg, hogy a drón egy magas ponton rögzíti magát, és onnan végez hosszabb távú megfigyeléseket.

A drónok ültetésével már korábban is kísérleteztek, de a mutatvány eddig túl bonyolult manőverezési trükköket igényelt. Az új fejlesztés lényege éppen az a fogószerű alkatrész, amelynek segítségével a drón bármilyen felületen megkapaszkodhat, ami keskenyebb, mint a „marok” nyílása: így például ágakon, közlekedési táblákon, lámpákon. A drónt a tervezők irányítható ujjakkal ruházták fel, amelyek végein kontaktmodulokat helyeztek el – ezekkel kapcsolódik a szerkezet a tereptárgyakhoz egyes állatok, leginkább a denevérek és ragadozó madarak technikáját imitálva. 

Például ha a drón egy háztető szélén rögzíti egyik oldalát, akkor legalább két propellerét kikapcsolhatja, és máris kb. 45 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt. Megkapaszkodhat egy rúdon is fejjel lefelé, mint a denevér, így aztán az összes rotor kikapcsolhat. Sőt még egy rúd is elég a drón megültetésére, bár ebben az esetben nem lehet kikapcsolni a szerkezet propellereit, de még így is energiatakarékosabb a működése, mintha lebegne.

photo_camera Fotó: YALE UNIVERSITY/HONG KONG UNIVERSITY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY/RPL, KTH ROYAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY/OREBRO UNIVERSITY/UNIVERSITY OF HONG KONG

Ha a drónokat kapaszkodóval szerelik fel, az fokozhatja teherbírásukat, és még az emberekkel való interakcióikat is biztonságsabbá teheti a tervezők szerint. A csapat következő feladata, hogy a marokkal felturbózott drónokat felkészítse a kültéri időjárási körülményekre.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás