Ezer dollárt kap, aki befogad egy musztángot

2019.03.18. · gazdaság

Az egykori amerikai vadnyugat államainak területén jelenleg 82 ezer ló (Equus caballus) és házi szamár (Equus africanus asinus) él szabadon. A visszavadult négylábúak egyre több gondot okoznak az állattenyésztőknek és növénytermesztőknek is, mivel időről időre megdézsmálják a takarmányföldeket, betörnek a bekerített legelőkre, elverik a marhákat az itatóktól. 

A magyarországival ellentétben a tájhasználatot és a gazdálkodás egyrészét is felügyelő amerikai szövetségi Földhivatal (Bureau of Land Management, BLM) évente átlagosan 2 ezer dollárt költ a vadlovak- és szamarak takarmányozására és a járványtani szempontból is szükséges állatorvosi ellátására.

Az Egyesült Államok tíz nyugati államában élő lovak és a Kalifornia, Nevada, Arizona, Utah és Oregon államokban honos szamarak védelmét az amerikai kongresszus 1971-ben cikkelyezte törvénybe.

Vadlovak Utah-ban
photo_camera Vadlovak Utah-ban Fotó: GEORGE FREY/AFP

A ma is hatályos jogszabály a musztángok és a vadszamarak populációjának szabályozásását is előírta, mivel létszámuk négy-öt évente megduplázódik. A törvény lehetővé teszi azt is, hogy a BLM évről évre értékesítse a befogott példányokat. A kancák és az ivartalanított mének, vagyis a heréltek a március közepi – az utóbbi években online is megrendezett – aukciókon találnak gazdára. 

Musztáng kancák napozó csikóval a BLM 2017-es árverésén a Utah-i Deltában
photo_camera Musztáng kancák napozó csikóval a BLM 2017-es árverésén a Utah-i Deltában Fotó: GEORGE FREY/AFP

Támogatott örökbefogadás

A BLM árverésein azonban az utóbbi időben a vártnál kevesebb állat kelhetett el, mert az amerikai szövetségi földhivatal az idei évtől befogadási programot indított. Az akció lényege, hogy a BLM minden egyes példány mellé ezer dollár támogatást ad a befogadóknak, vagyis azoknak, akik hazaviszik és tartják a külön törzskönyvben regisztrált lovakat, illetve szamarakat. 

A befogadói program látványos promóciós videója alább megtekinthető:

link Forrás

Lovakról és szamarakról az alábbi cikkeinkben írtunk korábban:

link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás