Kevés a női közgazdász, de még őket is folyton zaklatják

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

Úgy tűnik, a közgazdaságtudomány kemény szakma: az American Economic Association (AEA) felmérése szerint a női közgazdászok fele panaszkodott arra, hogy a neme miatt hátrányos megkülönböztetésben részesül, többen pedig szexuális zaklatásra is panaszkodtak, emiatt pedig sokan hagyják ott a pályát. A zaklatás mellett az sem bátorítja nagyon a doktorjelölteket, hogy a teljesítményüket gyakran kétségbe vonják. Nagypál Éva magyar közgazdász szerint, akinek írása holnap jelenik meg a brit Economist nyomtatott változatában, többek között ennek is köszönhető, hogy a területen a női Phd-hallgatók száma két évtizede stagnál, ezzel pedig a közgazdaságtudomány az egyik leglassabban felzárkózó társadalomtudománynak számít. Ő maga is eltántorodott az akadémiai pályától, ebben pedig komoly szerepet játszottak a munkáját érő diszkriminatív, lekezelő megjegyzések. 

Az AEA több mint kilencezer közgazdászt faggatott ki, hogy megtudja, milyen légkör uralkodik a szakmában, a válaszok pedig ijesztőek: a női kutatók mindössze ötöde érezte úgy, hogy a munkáját megbecsülik, 50 százalékuk pedig kifejezetten azt mondta, hogy a nemük miatt diszkriminálják őket. 

Csak a hadseregben rosszabb a helyzet

Több százan számoltak be szexuális zaklatásról is – ez az adott kutató kinézetére vonatkozó pikírt megjegyzésektől egészen a megszállott rajongóig terjed, de a bullying még annak ellenére is hangsúlyosabb problémát jelent a szakmában, hogy egy 2003-as felmérés szerint csak a katonaságnál zaklatják többet a nőket, mint az akadémiai körökben. A női kutatók hetven százaléka szerint alábecsülik a munkájukat – ezt elégelte meg az AEA, és a kutatás eredményei alapján új szabályokat hoztak a zaklatás visszaszorítására, illetve egy esélyegyenlőségi ombudsmant is kineveztek a közgazdász-szervezetben, aki alapos indok esetén akár ki is zárhatja a zaklatókat a szervezetből.

Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed korábbi és az AEA mostani elnöke szerint eddig jóhiszeműen szemet hunytak a probléma felett, észre sem vették, hogy baj van, de ez ahhoz vezetett, hogy sok fiatal kutató pont a soviniszta légkör miatt nem választotta a gazdasági pályát, miközben a szakma és a társadalom érdeke is az lenne, hogy minél szélesebb réteg számára legyen hozzáférhető és vonzó a gazdasági oktatás.