Tombol az erőszakszex a tenger mélyén

2019.03.25. · tudomány

Évtizedek óta ismert, hogy egyes delfinfajok (Delphinidae) mozgalmas és összetett társadalmi életet élnek. A populációkon belül kialakuló szövetségekről sokáig azt feltételezték a kutatók, hogy a táplálékszerzési, illetve utódnevelési stratégia részei. Kiderült azonban, hogy a hímek nemcsak a vadászatok során állnak falkába, hanem máskor is egy bandát alkotnak. 

A 3-4 tagú elsődleges csoportok gyakran tucatnyi hímet számláló nagyobb bandába is szerveződnek, ahol bonyolult rangsorok és viszonyrendszerek alakulnak ki az egyedek között. 

A nyugat-ausztráliai Cápa-öböl palackorrú delfineit (Tursiops truncatus) az 1980-as évek eleje óta megszakítás nélkül tanulmányozzák a Shark Bay Dolphins Research Alliance kutatói. Az etológusok tavaly nyáron közzétett megfigyelései szerint a bandákat összetartó – egyedi fütty-argóval tarkított kommunikációval fenntartott – csoportkohézió az ivarzási időszakban sem gyengül. 

Palackorrú delfinek egy bolyban az Indiai-óceánban
photo_camera Palackorrú delfinek bandája az Indiai-óceánban Fotó: Gabriel Barathieu/Biosphoto

A fiatal hímek ahelyett, hogy a más esetekben megfigyelt módon egyedül udvarolnának a nőstényeknek, csoportosan erednek a kiválasztott példányok után – állítja Adam Rutherford, brit evolúciógenetikus a március 19-én megjelent Humanimal (Emberállat) című kötetében. Az állati és emberi viselkedés hasonlóságairól és eltéréseiről értekező tudományos bestsellerszerző szerint 

a hímek szó szerint kikényszerítik a szexuális aktust, ütve-verve-harapva az üldözéssel kifárasztott áldozatot. 

Emberek és delfinek találkozása a Cápa-öbölben
photo_camera Emberek és delfinek találkozása a Cápa-öbölben Fotó: DESCAMPS Simon/hemis.fr

Rutherford ugyan elismeri, hogy az ausztrál kutatóknak még nem sikerült tetten érniük az erőszaktevő hímeket, de a nőstényt kergető bandákat és az abúzus – delfinharapásból származó – sérüléseit magukon viselő nőstényeket már igen. 

A brit szerző a The Atlantic-nak írt cikkében óv az elhamarkodott antropomorfizációtól. Szerinte a delfinek viselkedése nem vethető össze az emberivel. A palckorrú hímek szexuális kényszerítése inkább a szaporodási stratégia része, de ehhez mindeképpen meg kellene figyelni, hogy valóban csoportos erőszakról van-e szó, vagy valami még pontosan nem ismert delfinszeánszról. 

Delfinviselkedéssel az alábbi cikkeinkben foglalkoztunk korábban:

link Forrás
link Forrás
link Forrás