Cthulhuról kapta a nevét a 430 millió éves tengeri törpeszörny

2019.04.10. · tudomány

Az Oxfordi Egyetem Természettudományi Múzeumának paleontológusai egy herefordshire-i lelőhelyen bukkantak arra a körülbelül 430 millió éves fosszíliára, amit most a ma élő tengeriuborkák őseként azonosítottak. A lény a kutatás szerint 45 darab csápszerű lábacskájával kúszott a tengerfenéken, és azokat használta zsákmányszerzésre is.

photo_camera A Sollasina cthulhu vizualizációja Fotó: Elissa Martin / Yale Peabody Museum of Natural History

A kutatók 3D-ben is rekonstruálták az állatot, amelyet ijesztő megjelenése miatt a népszerű horrorponyvaíró, H.P. Lovecraft polipsárkányszerű csápos lényéről, Cthulhuról nevezték el, így a nevezéktanba Sollasina cthulhu néven kerül be. A grandiózus kép ellenére azonban valószínűleg senki sem rémült volna meg az ősuborkával való találkozáson – a teste ugyanis csak 3 centiméter széles lehetett.

A háromdimenziós képet úgy hozták létre, hogy a fosszília tanulmányozása közben mindig eltávolítottak róla egy-egy réteget, azokat minden lehetséges szögből lefotózták, majd digitálisan újra összerakták, egyfajta virtuális fosszíliát létrehozva. Így fedezték fel a paleontológusok az állat szervezetében található gyűrűszerű alakzatot, amely a Sollasina cthulhu rendszertani osztályának egyik tagjára sem jellemző. „Ezt úgy értelmezzük, mint az első bizonyítékot arra, hogy az Ophiocistioidea osztálybeliek vízedényrendszerében is voltak puha részek” – idézték az egyetem közleményében a kutatást vezető Imran Rahmant.

photo_camera A Sollasina cthulhu 3D-s rekonstrukciója Fotó: Imran Rahman / Oxford University Museum of Natural History

Az ősuborka fosszíliáját a tengeriuborkák és a tengerisünök evolúciós kapcsolatának elemzéséhez is felhasználták, és bár eleinte az utóbbi osztály tagjaihoz hasonlították a kihalt állatfajt, kiderült, hogy közelebbi rokonságban áll a tengeriuborkákkal.

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

link Forrás