A klímaváltozás kiradírozza a bangladesi tigrisek 96 százalékát

2019.05.07. · tudomány

Szegény tigrist az ág is húzza, hát még a klímaváltozás: egy friss kutatás szerint az összes eddigi veszély mellett még a klímaváltozás is halálos fenyegetést jelent a bengáli tigris számára, így 2070-re eltűnhet a faj bangladesi egyedeinek 96 százaléka. Bár a Panthera tigris tigris legtöbb példánya Indiában él, a bangladesi populáció is fontos a faj fennmaradása szempontjából. Ám a klímaváltozás miatt megemelkedő tengerszint miatt a nem túl távoli jövőben víz alá kerül a Szundarbansz mocsárvidék, a faj bangladesi élőhelye. 

Az Indiával közös élőhely zsugorodása miatt további konfliktusok várhatóak az emberek és a tigrisek között. A viszony pedig eddig sem volt felhőtlen, a tigrisek helyzetén pedig az sem segített sokat, hogy Kína tavaly ismét engedélyezte a tigris- és elefánttermékek kereskedelmét. 

A bajszától a farkáig kelendő

A védett fajokra külön veszélyt jelent a kínai gyógyászat: a hagyomány a tobzoskától a kígyóig-békáig mindennek gyógyhatást tulajdonít, egy olyan királyi ragadozó pedig, mint a tigris, csakis különösen hatékony lehet. A bajszától a péniszéig fel is használják minden porcikáját, az általa gyógyított kórok között pedig épp úgy szerepel a reuma, mint a lustaság vagy a démoni megszállottság. A lustaságra egyébként a nagymacska agyát írják fel, a zsírja kutyaharapásra jó, a mancsokkal pedig az ártó szellemeket lehet távol tartani – nem csoda, hogy a tigris ilyen keresett portéka.

photo_camera Aranyat ér Fotó: Bai kelin/Imaginechina

A sikernek meg is volt a következménye: Kína területén 35 éve nem láttak vadon élő tigrist, de a felvevőpiac boldogan fogadja az importtigrist is. Nem véletlen, hogy az illegális állatkereskedelem majdnem akkora üzlet, mint a drog- vagy a fegyverkereskedelem. 

Nincs elegendő hely

Az 1900-as években még körülbelül százezer bengáli tigris élhetett a Földön, az élőhelyük csökkenése, a vadászat és a kereskedelem miatt mára körülbelül négyezer példány maradt fenn, a faj szerepel az IUCN vörös listáján is. Sharif A. Mukul, a kutatás vezetője szerint a nagyjából előre látható tengerszint-emelkedés mellett a Szundarbansz tigrispopulációját az extrém időjárási események is veszélyeztetik, egy ciklon vagy egy járvány tovább tizedelheti az egyébként is erősen megfogyatkozott állományt. 

Nem mindenki szerint ilyen nagy a baj: Sugata Hazra, az indiai Jadavpur Egyetem oceanográfusa szerint kétségtelen, hogy a vízszint emelkedésével csökkenni fog a mocsár területe, de ő kevésbé tartja drámainak a tigrisekre gyakorolt hatást.

Akárhogy is, nehéz idők járnak a tigrisekre: az élőhelyük csökken, az pedig szóba sem jöhet, hogy átköltöztessék őket egy másik rezervátumba, erre ugyanis Prerna Singh Bindra környezetvédelmi aktivista szerint egyszerűen nincs elegendő hely ezen a zsúfolt bolygón. 

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás