Sült tücsköt is kérhetnek a tavaszi menühöz a londoni ínyencek
Május 14-től felvette ajánlatai közé a mézes lime-os, illetve az édes csilipaprikás sült tücsköt a londoni Abokado étteremhálózat, amelynek egységeiben snack formájában is kapható lesz a rovar.
A tavaszi menü kiegészítőjeként kínált különlegesség alapanyagát az ehető ízeltlábúakra specializálódott Eat Grub nevű cég szállítja. A tücsökropogóssal az ínyenceket és az állati fehérjét kedvelő, ám környezettudatos réteget célozza meg az étteremlánc – írta a kezdeményezésről a Guardian.
A lap szerint az Egyesült Királyságban a klímapánikkal előtérbe kerültek a legkülönfélébb élelmiszer-alternatívák. A rovarokból készült étkeket eddig csak szakboltok, illetve webshopok vették fel kínálatukba, most azonban megtörtént az áttörés.
Kapcsolódó cikkek a Qubiten:
A miniszter rosszul tudja: a keresztény gasztrokultúrában igenis fontos szerepük van a rovaroknak
Nem csak megenni lehet őket: a rovarok egyéb szolgálatot is elláthatnának a magyar agráriumban. Az I. Magyar Rovaripari Konferencián az is kiderült, hogy teljes biztonságban van a hazai közízlés.
Bajban a Föld – tényleg meg kell szoknunk a rovarevés gondolatát?
Az emberi fogyasztásra alkalmas rovarok és csúszómászók piaca a következő 5 évben hozzávetőleg 40-45 százalékkal nő. Miközben néhány befektető a fenntartható fejlődés zálogát látja az entomofágiában, a kétkedők szerint a rovarok tömegtenyésztése nem feltétlenül tenne jót az ökoszisztémának.