Az első nő a Holdon amerikai lesz, és öt éven belül indulhat

2019.05.14. · TECH

Új holdprogramot jelentett be a NASA, ezúttal nőknek is. Az első nő a Holdon amerikai lesz, és öt éven belül indulhat – jelentette be az amerikai űrhivatal. 

A NASA márciusban kérvényezte, hogy vizsgálják felül a következő, 2024-ben esedékes amerikai holdraszállási terv költségvetését. Most ezt azzal egészítették ki, hogy a programban nemcsak férfi, hanem női asztronautákra is számítanak. A 21. századi holdraszállási programnak a NASA az 1960-as évek holdraszállásának nevet adó Apollón ikertestvére után az Artemisz nevet adta. Artemisz a görög mitológia szerint nem mellesleg a Hold istennője. 

link Forrás

Jim Bridenstine, a NASA egyik munkatársa azzal a szívhez szóló üzenettel tálalta az amerikai sajtónak a Twitteren is közzétett terveket, hogy szeretné saját, most 11 éves lányát is a potenciális holdraszállók között látni. Minderre azonban egyelőre kevés az esély, a Trump-adminisztráció ugyanis márciusban idei költségvetése 500 millió dolláros visszavágására szólította fel a NASA-t (az ügynökség 2018-ban 20,7 milliárd dollárból gazdálkodhatott). Az űrhivatal ehelyett, az új holdprogramra is hivatkozva, 1,1 milliárd dolláros, vagyis a kormányzati elképzelésekhez képest 1,6 milliárd dolláros emelést tartana szükségesnek. 

A világ első női űrhajósa 1963 júniusában állt Föld körüli pályára. Valentina Tyereskova majdnem három napot töltött a világűrben, ez idő alatt 48-szor kerülte meg a Földet. Amerikában az űrutazásra további két évtizedig kellett várniuk a nőknek, Sally Ride csak 1983 júniusában indulhatott útnak. Igaz, az amerikaiak egy évvel később egy olyan nőt is útnak indítottak, akit egy gyermek is hazavárt.

Anna Fisher hét évet várt a lehetőségre, a NASA előljárói 8,5 hónapos terhesen választották ki a feladatra. Ride és Fisher terepszínű nadrágokban, smink nélkül jártak, hogy ne tűnjenek ki a férfiak közül. Mint Fisher elmondta, azért jártak az űrhajósfeleségek klubjába, hogy munkatársaik partnerei ne legyenek féltékenyek. Amerikában mára már ötvenre rúg azoknak a nőknek a száma, akik a világűrből láthatták a Földet.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás