A hajléktalanok gyorsabban öregednek, és ez a városoknak is hatalmas gondot jelent

2019.05.23. · tudomány

2013 óta kísérik figyelemmel 350 idősebb hajléktalan életét a Kaliforniai Egyetem San Franciscó-i campusának (UCSF) kutatói , hogy megállapítsák, miért öregednek a megszokottnál gyorsabban. A megfigyelt csoport átlagéletkora 57 év, tagjai között mégis gyakori a sztrók, az elesés, a látáskárosodás és az inkontinencia, márpedig ezek a problémák általában a hetvenes-nyolcvanas éveikben járó amerikaiakra jellemzők. A kutatásra a hajléktalanság ellen küzdő politikusok, közgazdászok és egészségbiztosítással foglalkozó cégek is felfigyeltek – írja a Nature.

A hajléktalanság különösen nagy probléma Kaliforniában, ahol a 130 ezer hajléktalan 70 százalékát „unsheltered”-ként tartják számon – ők azok akik az éjszakákat nem hajléktalanszálláson, hanem az utcán töltik. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 90 ezren élnek az utcán vagy embertelen körülmények között, míg ugyanez az arány New York államban mindössze 5 százalék. A San Francisco-öböl környékén, ahol a Szilícium-völgy is található, körülbelül 28 200 hajléktalan él.

A droghasználókra fel vannak készülve, az idős hajléktalanokra nincsenek

Az lakásárak növekedésével a baby boomerek, vagyis az 1954 és 1964 között születettek körében különösen megnőtt azok aránya, akik hajléktalanná váltak, és erre a kórházak, a szállók és a rendőrök nincsenek felkészülve. „Azt hallom a hajléktalanszállókat üzemeltetőktől, hogy a droghasználókra fel vannak készülve, de fogalmuk sincs, hogyan kezeljék a demenciával küzdőket” – mondta Margot Kushel, az UCSF kutatója a Nature-nek.

Dennis Culhane, a Pennsylvaniai Egyetem társadalomtudomány-professzora szerint válság közeleg: „Rengeteg pénzt kell majd költeni a lakosságnak erre a szegmensére. Vagy Margot-ék adatai alapján megtanuljuk, hogyan kell okosan elkölteni ezt a pénzt, vagy csak költjük a pénzt céltalanul, miközben rajtunk maradnak a szenvedő emberek.” Culhane és társai számításai szerint Los Angelesben évi 621 millió dollárba kerül majd az 55 év feletti hajléktalanok sürgősségi, kórházi és szállókban való ellátása a következő évtizedben. Ha azonban a városvezetés inkább biztosítja nekik a lakást, az 33 millióval kevesebbe kerülne.

photo_camera Hajléktalan San Franciscóban Fotó: JUSTIN SULLIVAN/AFP

Évtizedek óta ismert tény, hogy a hajléktalanok között gyakoribbak a fizikai és mentális betegségek, de ennek okait korábban nem igazán vizsgálták szisztematikus kutatásokkal. A Kushel által 2013-ban elindított projektben vizsgált 350 hajléktalan közül 42-en már meghaltak, legtöbb esetben rákban, szívrohamban vagy cukorbetegség miatt. A kutatás következő fázisában azt vizsgálják majd, hogy a hajléktalanná válással járó hirtelen stressz hogyan alakíthatja ki vagy súlyosbíthatja a betegségeket – a projektben sok olyan ember részt vesz, aki 50 éves kora után vált hajléktalanná.

Az eddigi eredmények szerint a vizsgált hajléktalanok közel fele az extrém magányosság jeleit mutatja, ami a rák és más betegségek alakulására is negatív hatással lehet, illetve az alanyok negyedénél szellemi fogyatékosságot fedeztek fel, ami a 70 év feletti amerikai lakosság körben kevesebb mint 10 százalékos arányban fordul elő.

San Franciscóban lenne pénz az ellátásra, de a lakosok tiltakoznak ellene

A Kaliforniai Egyetem neurológusaként dolgozó Serggio Lanata 2013-ban költözött San Franciscóba, ekkor szembesült azzal, hogy a városban tömegesen élő idősebb hajléktalanok viselkedése mennyire hasonlít azokéra, akiket korábban demenciával kezelt. Olyan kutatásra készül, amely során hajléktalan felnőttekben vizsgálja majd az Alzheimer-kór és más degeneratív agyi betegségek korai jeleit, és hogy azok kialakulása hogyan függ össze a hajléktalan léttel.

Hajléktalan San Franciscóban
photo_camera Hajléktalan San Franciscóban Fotó: JOSH EDELSON/AFP

Lanata júniusban kezdődő kutatási projektje 20 felnőtt hajléktalan megfigyelésére épül. A résztvevőkön neurológiai vizsgálatokat hajtanak végre (például agyi képalkotással), elsősorban a homloklebenyben és a halántéklebenyben okozott károkat vizsgálva, amelyek viselkedésbeli változásokat okozhatnak. Lanata szerint az utcán élő emberek számos olyan kockázatnak vannak kitéve, amelyek hozzájárulhatnak a különböző neurológiai betegségek kialakulásához – ilyen például az alváshiány, a szennyezett levegő belélegzése, a cukorbetegség kezelésének elhanyagolása, a magas vérnyomás vagy a túlzott alkoholfogyasztás.

Gavin Newsom kaliforniai kormányzó 500 millió dollárt különített el a 2019-20-ra javasolt, 209 milliárd dolláros állami költségvetésben hajléktalanszállók és egyéb ellátó intézmények építésére, de a saját lakosaival még meg kell küzdenie. Idén áprilisban ugyanis közösségi finanszírozással szedtek össze 100 ezer dollárt San Franciscó-i lakosok, hogy megakadályozzák a tehetős Embarcadero  negyedbe tervezett hajléktalanszálló felépítését – annak ellenére, hogy 2018 novemberében a lakosok megszavazták, hogy a hajléktalanokat a városban működő legnagyobb cégek megadóztatásából segítik meg.