Elpusztult Tam, az utolsó hím szumátrai orrszarvú Malajziában

2019.05.28. · tudomány

Elpusztult Malajzia utolsó hím szumátrai orrszarvúja, Tam, ami óriási veszteség a súlyosan veszélyeztetett faj számára – vadon már eddig is kihalt fajnak számított az országban, de most már fogságban is csak egy nőstény egyed maradt életben. Így Indonézia lett az utolsó ország, ahol még esély van a faj szaporodására.

link Forrás

A 2008-ban fogságba ejtett, majd egyből a borneói Tabin természetvédelmi területre szállított orrszarvút az évek alatt két nősténnyel is pároztatni akarták a park munkatársai, de nem jártak sikerrel. Egyiküket, a Puntung névre hallgató nőstényt 2017-ben altatták el rákos betegsége miatt, így már csak a 2014-ben befogott Iman van életben Malajzia szumátrai orrszarvúi közül, rajta kívül pedig már kevesebb mint 80 egyed élhet a szabadban Szumátrán és Borneó indonéz területén.

Szakértők szerint azért különösen nehéz a faj védelme, mert a vadon élő egyedekre nincs ráhatásuk, a fogságban tartott nőstényeknél viszont egy idő után különböző cisztás, daganatos betegségek alakulnak ki, amennyiben sokáig nem párosodnak – ez volt az oka Iman meddőségének is, míg Puntung egy orvvadász hálója által ejtett seb miatt volt képtelen teherbe esni.

Szumátrai orrszarvú (Dicerorhinus sumatrensis)
photo_camera Szumátrai orrszarvú (Dicerorhinus sumatrensis) Fotó: Rob Francis/robertharding

Több természetvédő szervezet összefogásával ezért 2018-ban elindult a Szumátrai Orrszarvú Mentőprogram, ami céljául tűzte ki a vadon élő szumátrai orrszarvúk biztonságos foglyul ejtését. „Be kell fognunk a fennmaradó, elszigetelten élő orrszarvúkat Indonéziában, és gondoskodnunk kell róla, hogy utódjaik szülessenek” – mondta Margaret Kinnaird, a WWF munkatársa a National Geographicnak. A programnak köszönhetően 2018 végén már sikerült befogni egy nőstényt, akinek a szaporítószerveit is rendben találták, így már csak arra vár, hogy egy hím egyedet is sikerüljön foglyul ejteni.

Tam halálát egyébként valószínűleg egyszerűen idős kora okozta, a természetvédők becslése szerint a harmincas éveiben járhatott, a szumátrai orrszarvúk pedig általában 35-40 évig élnek.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás