Robotbútort dob piacra az Ikea

2019.06.06. · TECH

A bostoni illetőségű ORI robotbútor-startup 2017-ben állt elő az automatizált, garzonlakásokba tervezett bútor koncepciójával, és úgy tűnik, hogy ez hamarosan már a hétköznapok részévé válhat, a cég ugyanis az Ikeával közösen már 2020-ban piacra dobja az első transformer-bútorokat. Először Japánban és Hongkongban lehet majd hozzájutni a csodabútorokhoz, de az ORI víziója szerint minden városlakó hasznát venné a kompakt bútoroknak – sőt, a robotbútortól egyenesen forradalmat várnak az ingatlanpiacon.

A többfunkciós, helytakarékos bútor koncepciója persze már viszonylag régi: a felhajtható ágyat például a századfordulós erkölcsökkel összeegyeztethető csajozás hívta életre: úrihölgy nem lép be egy férfi hálószobájába, de ha eldugja az ágyat, az egészen más, a szoba akkor már nappalinak számít. Legalábbis a legenda szerint William Lawrence Murphy emiatt találta fel a felcsukható Murphy-ágyat 1900 körül, és miután a századfordulón egyre több kis lakást építettek, a találmány hamar komoly népszerűségre tett szert. (Romantikus lelkületű olvasóink kedvéért: a terv bejött, Murphy és az ismeretlen hölgy 1900-ban összeházasodtak). A Murphy-ágy Amerikában töretlen népszerűségnek örvend, de az ORI és az Ikea közös elképzelései szerint nem kell megállnunk az ágy vagy nem ágy-variációknál: olyan bútort terveztek, amely igény szerint lehet ágy, kanapé, íróasztal és gardróbszekrény.

Egyre több a városlakó, egyre nagyobb a piac

A Rognan névre keresztelt bútor három és fél méter széles, a rendszert úgy tervezték meg, hogy kézi erővel is mozgatható legyen Hasier Larrea, az ORI igazgatója szerint tehát akkor sincs vész, ha véletlenül elmenne az áram. Az első, még az Ikeától független koncepció szerint egy ilyen egység nagyjából tízezer dollárba kerülne, a Rognan áráról egyelőre nem érkezett hír. 

link Forrás

Az ORI a helytakarékosság mellett a fenntarthatóságot is hangsúlyozza: a hely optimális kihasználásával az ember ökológiai lábnyoma is csökken. Persze a robotbútor üzletnek sem utolsó, nem véletlen, hogy az Ikea is látott benne fantáziát: egyre többen költöznek a városokba, az ENSZ tavalyi felmérése szerint 2050-re a Föld népességének 68 százaléka lesz városlakó. Mindez azt is jelenti, hogy egyre népszerűbbek lehetnek az egyszobás lakások, a Rognan pedig a lehető legtöbb funkciót ígéri a lehető legkompaktabb módon.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás