12 sokatmondó szám: így tette naggyá Ingvar Kamprad az Ikeát

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

A hét végén, 91 éves korában meghalt Ingvar Kamprad, az Ikea regényes életű alapítója. Hogyan nőtt a kisvárosi bútorkereskedésnek induló cég olyan nagyra, hogy tavaly a világ minden nyolcadik lakosára jutott egy-egy látogatás a svéd bútorboltba, miközben az Ikea-életérzés olyan örökérvényű művek tartozéka lett, mint a Harcosok klubja?

1943

Ingvar Kamprad ekkor, 17 éves korában alapította vidéki kiskereskedésnek indult üzletét. A fiú az indulótőkét tanulmányai sikeres befejezéséért kapta édesapjától, és rögtön be is fektette. Kezdetben tollakat, pénztárcákat, képkereteket, abroszokat, órákat, ékszereket és nejlon harisnyákat árult elérhető áron, bútorokkal csak öt évvel később bővítette a termékpalettát. Az Ikea betűszó az alapító nevének kezdőbetűiből, valamint annak a farmnak (Elmtaryd) és városkának (Ägunnaryd) a nevéből állt össze, ahol felnőtt. 1945-ben már házhozszállítást is vállalt, rendeléseit a helyi tejeskocsi segítségével teljesítette.

Ingvar Kamprad, az Ikea alapítója 2006-ban egy újabb svéd áruház megnyitójánFotó: THORD NILSSON/AFP

18 944 000 000

Amerikai dollárban ennyit ér az Ikea brand, ezzel a Statista összesítése szerint a világ ötödik legérdekesebb kiskereskedelmi márkája. Csak az Amazon, az Alibaba, a Home Depot és a Walmart előzi meg.

915 000 000

Egy év alatt ennyien keresik fel az Ikea áruházakat világszerte. Az első, 6700 négyzetméteres bútorboltot Kamprad 1958-ban nyitotta meg a svédországi Älmhultban. Az épületben ma Ikea-múzeum működik.

Mire a bolt megnyitott, már javában működött az Ikea egyik saját fejlesztése, a bútorok lapra szerelhetősége. Az első, szállítási okból szétszerelt bútor állítólag egy LÖVET asztal volt. Az Ikea eleinte csak árulta a bútorokat, azért állt rá idővel a gyártásra is, mert a beszállítók a versenytársak nyomására bojkottálni kezdték a céget.

Kamprad megelőzte a korát azzal, hogy a házhozszállításra épített, és a termékkatalógust, majd a showroomként működő áruházat csak később indította útjára azzal a szándékkal, hogy a vevők meg is nézhessék, mit rendelnek.

1960

Az Ikea megnyitotta első éttermét az älmhulti áruházban. De miért nyit éttermet egy bútorbolt? Az egyik magyarázat szerint a jó áron kapható ételekkel ráerősít az Ikea olcsó, de jó imidzsére, ezáltal jobban fogynak a bútorok, még ha a könyvelésben jóval kisebb tételt jelentő gasztroszolgáltatás anyagilag bukó is. A logikusabbnak tűnő indoklás szerint ezzel még jobban magukhoz köti a vásárlókat, akik így hosszabb időt tölthetnek el az áruházban.

11 

Négyzetkilométerben kifejezve ekkora a világ összes Ikea áruházának területe: majdnem kétszer akkora, mint Gibraltár. Az első Svédországon kívüli bolt 1963-ban nyílt meg Oslóban, 1974-ben nyitottak Németországban, amely ma a bútorlánc legnagyobb piaca. Ma az Ikeának 47 országban összesen 389 áruháza van, ebből 268 Európában található, 54 Észak-Amerikában, 44 Ázsiában, 13 a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, 9 Ausztráliában, 1 pedig a Karib-térségben. Dél-Amerika maradt tehát az egyetlen meghódítatlan földrész. Az árak Európában lényegesen alacsonyabbak, mutatja az alábbi statisztika a Sopronban is gyártott Billy könyvespolcról, amely a magyarok egyik kedvenc Ikea-terméke.

183 000

Az Ikea munkatársainak száma: húszezerrel több, mint Debrecen teljes lakossága. A századik alkalmazott 1959-ben állt munkába, a tízezredik 1985-ben. Magyarországon a cég körülbelül 1500 embert foglalkoztat.

35 100 000 000

Euróban számolva így alakult az Ikea árbevétele a 2015. szeptembertől 2016 augusztusáig tartó üzleti évben. Az adózás utáni eredmény ugyanebben az időszakban 4,2 milliárd euró lett.

Fotó: Pixabay

1990

A keleti blokk első áruháza nem máshol nyílt meg, mint Magyarországon, közelebbről az Örs vezér terén. Prágában és Poznanban 1991-ben nyitottak az első Ikeák.

1

Százalékban kifejezve a Földön évente kitermelt fa ekkora hányadát használja fel az Ikea bútorai gyártásához. 1990-ben vezették be a cégnél az első környezetvédelmi szabályozást. Egy évvel később a vállalat Swedwood néven ipari cégcsoportot alapított, ide szervezte a bútorok előállításához szükséges fakitermelést és -feldolgozást. 1998-ban nevezték ki a cég első erdőgazdálkodási igazgatóját, hogy a fakitermelés fenntarhatóságáról gondoskodjon.

8

Ingvar Kamprad halálakor a világ 8. leggazdagabb embere volt 59 milliárd dolláros vagyonával a Bloomberg Billionaires Index szerint. Nem tudni biztosan, hogy az óriási vagyon mekkora része volt valóban az övé, mivel a vállalatot nem közvetlenül birtokolta. Ennek ellenére turkálókból öltözködött, amit egy 2016-os dokumentumfilmben azzal indokolt, hogy  Smålandban (a dél-svédországi tartományban, ahonnan származik) így szokás.

2017

Az Európai Bizottság ekkor indított vizsgálatot az Ikea adóminimalizáló működése miatt. Az európai Zöldek szerint a cég egymilliárd euró befizetését kerülte el 2009 és 2014 között. Kamprad maga 1973-ban azért települt át Dániába, hogy kevesebb adót kelljen fizetnie, végül pedig Svájcban telepedett le. Cégét – amely igyekszik beépíteni a társadalmi felelősségvállalást a vállalati kommunikációba és a céges imidzsbe – egy holland nonprofit szervezeten és offshore cégeken keresztül működtette.

12

Ennyi kérdésre kell választ adni, és az alábbi teszt Ikea-ízlésünk alapján holtbiztosan megállapítja, hogy gondolkozunk.