Nem károsítja a súlytalanság a fagyasztott emberi spermát, jöhetnek az űrgyerekek

2019.06.25. · tudomány

Az európai szaporodási és embriológiai társaság (ESHRE) friss tanulmánya szerint a súlytalanságnak kitett fagyasztott spermaminták lényegükben nem különböznek a földi környezetben tartott mintáktól, és így a jövőben lehetségessé válhat a „hímivarsejtek biztonságos szállítása az űrben, és egy Földön kívüli emberi spermabank létrehozása.”

A kutatást vezető Montserrat Boada szerint fontos részlet, hogy a kísérletet nem friss, hanem fagyasztott spermamintákkal végezték. „Több tanulmány jelentős csökkenést mutatott ki a friss emberi spermaminták mozgásképességében. De arról semmilyen kutatás nem készült, hogy a fagyasztott ivarsejtekre milyen hatással lehetnek a Földről az űrbe történő utazáskor jelentkező gravitációs különbségek” – írta Boada egy közleményben.

Igaz, az összesen tíz mintát egyelőre nem lőtték ki az űrbe, hanem egy parabolarepülést végző műrepülőre helyezve érték el, hogy azok másodpercekre mikrogravitációs környezetbe kerüljenek. A megreptetett mintákat ezután összehasonlították a földi spermamintákkal koncentráció, mozgásképesség, morfológia és DNS-fragmentáció szempontjából.

A nők kezébe kerülhet az űrutazás

Hasonló vizsgálatokra Boada szerint azért is szükség van, mert a Hold- és Mars-küldetések közeledtével el kell kezdeni gondolkodni a Földön túli szaporodás lehetőségén: „Ha az űrmissziók száma a következő években tovább nő, és egyre hosszabb utakat takar majd, fontos megvizsgálni az ember képességét a hosszú távú űrben maradásra.”

A kutatás felerősítheti azokat a hangokat, amelyek szerint az űrkutatás férfiközpontú múltja után az idegen bolygók kolonizációja női feladat lesz. Ezt egyfelől arra alapozzák, hogy a kisebb testű nők kevesebb erőforrást használnak fel egy hosszú űrbeli úton, legyen szó élelemről vagy oxigénről, de a viselkedést tanulmányozó pszichológusok szerint a nők könnyebben is dolgoznak csoportban hosszú távon – ráadásul, ha kiderül, hogy lehet biztonságosan spermát szállítani az űrben, a szaporodáshoz nincs is szükség férfiakra az űrben.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás