Felküldtek egy adag spermát a Nemzetközi Űrállomásra

2018.04.10. · tudomány

Meglepő módon még mindig vannak az űrkutatók által fel nem tárt területek, ilyen például az, hogy képes-e az ember szaporodni a világűrben. Ezt a jövőre nézve nem elhanyagolható kérdést vizsgálja áprilistól a NASA, a Micro-11 nevű misszió keretében.

A misszióban részt vevő kutatók azt tanulmányozzák, hogyan hat a spermára a súlytalanság, ennek érdekében az április 2-án kilőtt SpaceX Dragon teherszállító űrhajóval emberi és bikaspermát is küldtek az űrállomásra – a vizsgálatokat a NASA kaliforniai kutatóközpontjában végzik majd.

Az emlősök, így az emberek megtermékenyülése során a spermiumok gyorsasága kulcsfontosságú, és korábbi, tengerisün- és bikaspermával végzett kísérletek szerint az ivarsejtek egyesülése előtti fázisban a szükségesnél lassabban mozog a sperma súlytalanságban. Ez pedig akár azt is jelentheti, hogy az űrben kivitelezhetetlen a hagyományos megtermékenyítés.

Eric Yarns, a Micro-11 misszió kutatója spermamintákat vizsgál
photo_camera Eric Yarns, a Micro-11 misszió kutatója spermamintákat vizsgál Fotó: The University of Kansas/Joseph Tash

Azért esett a kutatók választása a bikaspermára mint összehasonlítási alapot szolgáltató mintára, mert hasonló mozgásbeli változásokkal és termékenységi jellemzőkkel rendelkezik, mint az emberi ondó. Az űrállomáson lévő asztronauták kiolvasztják a fagyasztott mintákat, majd hozzákeverik a sperma mozgását aktiváló vegyi keverékeket. A kutatók ezután mikroszkóp alatt készült videófelvételekről elemzik a sperma mozgását, majd végül visszaküldik a mintákat a Földre, ahol további vizsgálatokat végeznek rajtuk.

A Nemzetközi Űrállomás nem először kap ondóküldeményt: 2013-ban 9 hónapra küldtek fel liofilizált (azaz fagyasztva szárított) egérspermát az állomásra, amellyel később a Földre visszatérve sikerült lombikban megtermékenyíteni petesejteket, és egészséges, nemzőképes kisegerek születtek.