A neandervölgyiek még jobbkezesebbek voltak, mint a mai ember

2019.07.15. · tudomány

A megtalált eszközök és csontmaradványok alapján a Nyugat- és Közép-Európát a modern ember előtt benépesítő neandervölgyi ősemberek többsége jobbkezes volt – olvasható a Denveri Természettudományi Múzeum Sapiens című folyóiratában közölt összefoglaló tanulmányban.

A modern emberek (Homo sapiens sapiens) 85 százaléka jobbkezes, ám ez a féloldalasság nemcsak az egyetlen fennmaradt emberfajra jellemző, hanem jóval régebbi örökség. A paleoantropológusok hasonló arányú, 79 százalékos aszimmetriát találtak a neandervölgyi (Homo sapiens neanderthalensis) csontmaradványokon. 

A cikkben idézett kutatások szerint a megvastagodott al- és felkarcsontok mellett az ősemberek által használt eszközök, szakócák, balták, nyúzásra, zsigerelésre használt kőpengék is egyértelműen a jobbkezesség bizonyítékai. Míg a modern embereknek 5-15 százalékkal erősebb és izmosabb a többet használt karja és keze, addig a neandervölgyieknél akár 50 százalékos eltérés is kimutatható.

A tanulmány szerint a kevés számú neandervölgyi alkotás szintén a jobbkezesség preferenciájára utal. A spanyolországi Maltrevieso barlangban megtalált 66 ezer évvel ezelőtti rajzok elemzésének egyik eredménye az volt, hogy az ősművész jobbal festett és rajzolt.

Az eredeti sziklafestmény és a letisztázott rajzok
photo_camera Az eredeti sziklafestmény és a letisztázott rajzok Forrás: C.D. Standish, A.W.G. Pike, and D.L. Hoffmann Breuil et al.

Az antropológusok és az archeológusok azonban azt az egyet még nem tisztázták, hogy miféle evolúciós előnnyel járt ez efféle féloldalasság, és mi az oka, hogy az ősemberek többsége a mai emberekhez hasonlóan nem a balt, hanem a jobbot preferálja. 

Kapcsolódó korábbi cikkeink:  

link Forrás
link Forrás
link Forrás