Három nyugat-európai országban is megdőlt az abszolút melegrekord szerdán

2019.07.25. · tudomány

Az európai kontinensen végigsöprő hőhullám Belgiumban, Németországban és Hollandiában is megdöntötte az eddig hőségrekordokat. A belga és a francia meteorológiai szolgálat szerdán a legmagasabb fokozatúra emelte a riasztást, miután Belgiumban Kleine-Brogelben 38,9 fokot mértek, 0,1 fokkal melegebbet, mint az eddigi, 1947. júniusban rögzített rekord. 

Hollandiában még régebbi csúcs dőlt meg szerdán: a Gilze-Rijen légitámaszponton 39,2 fokot mértek, 0,6 fokkal többet, mint 1944 augusztusában. 

Németországban 40,5 fok az új csúcs, az Észak-Rajna-Westphalia-i Geilenkirchen-ben mértek 0,2 fokkal melegebbet minden eddiginél. Igaz, ez a rekord még nem hivatalos, megerősítésre vár. 

Az idei nyár második tartós hőhulláma Közép- és Észak-Franciaországot, Belgiumot, Hollandiát és Németország nyugati részét érinti. 

Hőhullámos délelőtt Toulouse-ban: délelőtt 10-kor 32,5 Celsius-fok
photo_camera Hőhullámos délelőtt Toulouse-ban: délelőtt 10-kor 32,5 Celsius-fok Fotó: Alain Pitton/NurPhoto

Az előző, június végi kánikulai időszakban Csehországban, Szlovákiában, Ausztriában, Andorrában, Luxemburgban, Lengyelországban és Németországban is megdőlt minden júniusi melegrekord, Franciaországban pedig minden idők legnagyobb hőségét, 45,9 fokot mértek Gallargues-le-Montueux-ban.  

A magyar Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központja (ECMWF) modellje alapján rendszeresen ad többhetes előrejelzést az európai időjárási anomáliákról. Eszerint a jövő héten enyhülni fog a Nyugat-Európát fojtogató hőség, a mérsékeltebb, de a szokásosnál még mindig jóval melegebb időjárás Magyarországot is érinti majd.   

Korábbi cikkeink a témában:

link Forrás
link Forrás
link Forrás