Megvakult egy 17 éves fiú, aki évek óta csipszen és sült krumplin élt

2019.09.03. · tudomány

Egy bristoli szemészeten jogi értelemben vett vakságot állapítottak meg egy 17 éves fiúnál, miután évek át folytatott egészségtelen étrendje miatt súlyosan gyengült a látása. A fiú elmondása szerint az általános iskola befejezése óta szinte csak sült krumplit, Pringles csipszet és fehér kenyeret evett, néha egy kis sonkával és kolbásszal, miközben zöldséget és gyümölcsöt gyakorlatilag egyáltalán nem fogyasztott.

A fiú 14 éves korában látogatta meg utoljára a háziorvosát, mert fáradtnak érezte magát, és rossz közérzete volt, akkor B12-vitamin-hiányt állapítottak meg nála, és étrend-kiegészítőket javasoltak neki, de ezt nem tartotta be. Denize Atan bristoli szemész szerint a fiú azt állította, hogy „irtózik egyes ételek textúrájától, így gondolni sem tud rájuk, és csak a sült krumplit és a csipszet kívánta”.

A vizsgálat után kiderült, hogy a B12-vitamin-hiány súlyosbodása mellett olyan alapvető vitaminokban és ásványi anyagokban is hiánya volt a fiúnak, mint a réz, a szelén vagy a D-vitamin. Kritikus alultápláltsága azért sem tűnhetett fel a családjának, ismerőseinek, mert túlsúllyal sem küszködött, de sovány sem volt.

photo_camera Nem éri meg csipszet enni reggelire, ebédre és vacsorára is. (A kép csak illusztráció.) Fotó: YOSHIKAZU TSUNO/AFP

Az orvosok megállapították, hogy látásromlása elérte azt a szintet, hogy jogi értelemben vaknak lehet nevezni. „Vakfoltjai voltak a látómezeje közepén, vagyis nem vezethet, nem igazán tud olvasni, tévét nézni, de még arcokat felismerni sem. Viszont tud egyedül járkálni, mert a periférikus látása nem sérült.”

Végül nem megfelelő táplálkozás okozta optikus neuropátiát állapítottak meg a fiúnál, ami az orvosok szerint teljesen gyógyítható, ha korán észreveszik. Ha azonban nem fordulnak időben orvoshoz, a látóidegben található idegrostok elhalnak, és a károsodás visszafordíthatatlanná válik.

Denize Atan a BBC-nek elmondta, hogy az ilyen esetek szerencsére nem túl gyakoriak, de a szülőknek tudniuk kell arról, milyen lehetséges ártalmai lehetnek a válogatós gyerekek rossz étrendjének. A szemész szerint multivitamin-tablettákkal lehet segíteni a nagyobb baj elkerülésén, de ezek sem jelentenek alternatívát az egészséges étrendre.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás