Növelheti az öngyilkosság kockázatát, ha fegyverbolt van a közelben

2019.09.09. · tudomány

1999 és 2016 között 41 százalékkal növekedett az öngyilkosságok száma az Egyesült Államokban, a statisztikák mélyebb elemzése nyomán kiderült, hogy a nyugati államok vidéki településein a legnagyobb a kockázata annak, hogy az emberek önkezükkel vetnek véget az életüknek. Tovább növeli a rizikót, ha fegyverbolt is van a közelben – állítják az amerikai orvosszövetség hivatalos online folyóiratában, a JAMA Network Openben szeptember 6-án megjelent tanulmány szerzői. 

Az Ohiói és a Nyugat-Virginai Egyetem pszichiáter, pszichológus és szociológus kutatói arra keresték a választ, hogy van-e összefüggés a befejezett öngyilkosságok száma, földrajzi gyakorisága, az elkövetés módja, a lakóhely mérete és urbanizáltsági szintje között. 

A megyékre lebontott adatokból kiderült, hogy az elmúlt két évtizedben lőfegyverrel a legtöbben Utah, Colorado, Új-Mexikó, Wyoming, Kentucky, Nyugat-Virginia, Virginia, valamint Missouri és Arkansas megyéiben lettek öngyilkosok. A százezer főre vetített arányszám a kisvárosi (micropolitan) és a még apróbb településeken élők körében volt a legmagasabb: ezeken a területeken átlagosan több mint 20 öngyilkos jutott százezer lakosra, miközben az Egyesült Államok egészét nézve 15,3. (Magyarországon ez az arányszám 19,1 volt a WHO 2018-as adatai alapján; a férfiak körében százezer főre csaknem 30 öngyilkosság jut.)

Fegyverbolt a texasi Fort Hood-ban
photo_camera Fegyverbolt a texasi Fort Hoodban Fotó: JOE RAEDLE/AFP

A kutatók először emelték be a változók közé a fegyverhez jutás akadálymentességét. Magyarán a drogfüggőség, a pénzügyi és lakhatási problémák, a magány, a munkahelyi és magánéleti stressz, a családon belüli erőszak, az öngyilkosság mint problémamegoldó modell elterjedtsége mellett most először vizsgálták, hogy az adott állam adott megyéjében mennyire egyszerű legálisan lőfegyvert vásárolni, és hogy a lakhely közelében elérhető-e ez a kereskedelmi szolgáltatás. 

A kutatók arra jutottak, hogy ha több fegyverbolt található a környéken, az összefügg a megyei szintű öngyilkossági számok növekedésével. A tanulmány szerint összefüggés van a fegyverkereskedelemmel foglalkozó környékbeli vállalkozások száma és az öngyilkosság gyakorisága és elkövetési módja között. A szerzők szerint azonban jóval több adatra és elemzésre van szükség ahhoz, hogy kijelenthető legyen, hogy a fegyverhez jutás egyszerűsége és az öngyilkosságok száma között közvetlen összefüggés van. 

Az Egyesült Államokban egyre többen vonják kétségbe a szabadelvű fegyvertartási szabályokat. Szeptember első hetében San Francisco vezetése nyilvánította belföldi terrorszervezetté a fegyverviselés- és használat szabadsága mellett kardoskodó Országos Fegyverszövetséget, az NRA-t.

Kapcsolódó korábbi cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás