Amerikai nyomásra öncenzúrát gyakorolhat az ENSZ egyik szervezete a klímaválsággal kapcsolatban

2019.09.11. · gazdaság

Kiszivárogtatott információk szerint az ENSZ-be 2016-ban betagolódott nemzetközi menekültügyi szervezet, az International Organization for Migration (IOM) egyik amerikai tisztviselője arra szólította fel kollégáit szerte a világon, hogy akcióik és külső kommunikációjuk során óvakodjanak attól, hogy tengelyt akasszanak „az amerikai kormány aktuális politikai érzékenységével”. Az augusztus 28-i e-mail szerint a szóban forgó kényes politikai kérdések között éppúgy szerepel az éghajlat-változási válság, mint a fenntartható fejlődési célok vagy a migrációs politika. 

Az amerikai címről indított e-mail Guardiannak megszellőztetett tartalma szerint elvárásként fogalmazódik meg, hogy 

az akciókról tájékoztató, publikálás előtt álló dokumentumokat előzetes jóváhagyásra minden tagországból az IOM amerikai központjába kellene küldeni, 

hogy azokon szükség esetén az amerikai kormány menekültügyi irodájával egyeztetett változtatásokat lehessen foganatosítani. 

A levél szerzője hozzáteszi: a felülvizsgálatot követelő amerikai kormányhivatal eltökélt abban, hogy minden olyan területen csökkentse a szervezet költségvetését, amely nem harmonizál az amerikai külpolitikai célokkal. A Magyarországon is tevékenykedő IOM teljes, mintegy kétmilliárd dolláros költségvetésének a negyedét kapja az Egyesült Államoktól. Ebből 18 millió dollárt az amerikai kormány menekültügyi hivatala biztosít.

A Guardian informátorai szerint aggályos, hogy a menekültügyi szervezet nemcsak nem zárkózott el a beszámolási kötelezettség elől, de kifejezetten hangsúlyozta, hogy akcióinak meghirdetésekor fontos számára az adományozók preferenciája. Ennek megfelelően egyes tagországokban ki is sorjázták a meghirdetett programokból a klímaváltozással foglalkozó passzusokat. 

A lapnak az IOM-hez közeli források azt mondták, hogy az amerikai kormány (és a hozzá tartozó szervezetek, pl. a USAid) által finanszírozott programokban kerülik a klímaváltozásra tett direkt utalásokat. Annak ugyanakkor nincs jele, hogy más támogatók által pénzelt projektekben is öncenzúrát gyakorolnának.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás