Aggódnak az európai központi bankok a Facebook kriptopénze, a Libra miatt

Huszonhat ország központi bankja vizsgálja a Facebook nemrégiben bejelentett kriptovalutáját, a Librát, amelyet a techcég eredeti tervei szerint 2020-tól szándékozott elérhetővé tenni 2,4 milliárd felhasználója körében. Az Európai Központi Bank felügyelőbizottsági tagja, Benoît Coeuré által vezetett hétfői ülés célja az volt, hogy kiderítse, mi lenne az új kriptovaluta „hatóköre és szándéka”. 

Coeuré köztudottan nem a Libra és a kriptovaluták nagy rajongója, de korábban az Európai Unió több pénzügyminisztere is aggodalmát fejezte ki a Facebook kriptovalutája miatt. Franciaország és Németország már külön-külön is kifejtették, hogy a Librát ki kellene tiltani Európából, mert félő, hogy a kormányok pénzügyi szuverenitását veszélyeztetné. 

A Facebook, mint azt a Librát beharangozó nyári bejelentéseiben hangsúlyozta, a pénz mint fizetőeszköz demokratizálódását várná a Librától.  Mint arról a Qubiten beszámoltunk, az egyelőre leginkább csak a kriptopénzeknél használt, de a közeljövő egyik legfontosabb technológiájaként beharangozott blokkláncra alapozott pénzügyi infrastruktúrával az lenne a vállalat célja, hogy elérje azt az 1,7 milliárd embert, akinek nincs lehetősége bankszámlát nyitni. A tervek szerint így első körben az egyének közti átutalások alakítják majd a Libra forgalmát, hogy aztán később az első igazán elterjedt kriptopénzzé váljon, és a globális elfogadóhelyek kiépülésével szinte bárhol lehessen fizetni vele – valamint olyan műveletekre is igénybe lehessen venni, mint a kölcsön vagy a hitelezés.

Ami a hétfői vizsgálatot illeti, a Facebook vezetősége egyelőre bizakodó. Mint azt több helyen kifejtették, üdvözlik a politikai párbeszédet, és szándékosan tervezték hosszúra a kriptovaluta piaci bevezetését, hogy a visszajelzések alapján, ahol az szükséges, finomítani lehessen a terveken.  

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál rendszeresen hasonlókat?
Kövess minket Facebookon!

Lifttel a Holdra?

Az amerikai NASA 2050-re ígéri az űrliftet, amin évtizedek óta dolgozik a japán és a kínai űrügynökséggel karöltve. Mindeközben két egyetemista alternatív verziója, amely a Holdról indulna, tényleg majdnem a Földig szállítaná a liftezőket.

A gépek már a falakon is átlátnak

Az MIT-s kutatók által kitalált módszer azon alapul, hogy ugyanazokat a mozdulatsorokat fény és rádióhullám használatával is rögzítik, majd a kettőt összevetve a neurális hálózat megtanulja, hogy melyik rádiójelhez milyen kép tartozik.