A Szaturnusz lett a Naprendszer új holdkirálya

2019.10.08. · tudomány

Megdöntötte a Szaturnusz a Jupiter holdrekordját: a csillagászok húsz új holdat fedeztek fel a bolygó körül, így egyelőre ez áll nyerésre a Naprendszerben. A húsz újonnan felfedezett égitesttel a Szaturnusznak összesen 82 holdja van, míg a Jupiternek csak 79.

A holdak kicsik, az újak közül egyik mérete sem haladja meg az öt kilométeres átmérőt, tizenhét közülük pedig retrográd keringésű, vagyis a bolygó forgásával ellentétes irányú. Ezek a holdak több mint három földi év alatt tesznek meg egy kört a Szaturnusz körül. 

link Forrás

A holdakat a Nemzetközi Csillagász Unió Kisbolygóközpontja fedezte fel a hawaii Mauna Keán lévő obszervatórium teleszkópjával. A csoport vezetője, Scott S. Sheppard szerint a holdak pályáinak tanulmányozása arra is rávezethet, hogy mikor és hogyan keletkeztek az égitestek, amelyeket már most három csoportba sorolnak: a gall, az északi és az inuit csoportba. A holdak ennek megfelelő nevekkel rendelkeznek, már amelyiknek van egyáltalán neve – az újak elnevezéséhez a Carnegie Institute a nagyközönség segítségét kéri. A pályázat október 7-én indult, és Mikulásig tart, a kikötés annyi, hogy az adott mitológia óriásai közül kell névadót választani. A holdak közül kettő tartozik az inuitokhoz, 17 az északiakhoz, és csak egyetlen gall található közöttük. 

Elfogytak a titánok

A Szaturnusz holdjait John Herschel brit csillagász javaslatára 1847 óta mitikus óriásokról nevezik el – illetve az eredeti indítvány szerint a titánokról, a görögök óriásairól, de mivel kifogytak belőlük, jöhettek a többiek is. 

Nem ez az első eset, hogy Sheppard névadásra szólítja fel a világ népét: tavaly szintén az ő vezetésével fedeztek fel 12 új holdat a Jupiter körül, ezeket is az internet népe keresztelhette el. A Carnegie a tavalyi akció sikerén felbuzdulva hirdette az újabb versenyt, a javaslatokat indoklással együtt a Twitteren várják.

Sheppard szerint azért kellett ennyi ideig várni az új holdak felfedezésére, mert nagyon kicsik, és nagyon messze vannak, így is a legnagyobb teleszkópokat és a legmodernebb algoritmusokat használják a felkutatásukhoz – idővel pedig még nagyobb távcsövekre lesz szükség. 

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás