Már fizetésekre sem telik az ENSZ-nél, ha az USA nem rendezi egymilliárd dolláros tartozását

2019.10.10. · gazdaság

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) főtitkára, Antonio Guterres keddi beszédében arra biztatta a tagállamokat, hogy minél előbb fizessék be a hozzájárulásaikat, ugyanis a szervezet olyan súlyos pénzügyi válságba került, hogy elképzelhető, az alkalmazottaknak nem tudnak fizetést adni a következő hónapban. Guterres szerint az ENSZ tíz éve, vagyis a világválság óta a legszűkösebb idejét éli. „A munkánk és a reformjaink is veszélybe kerültek” – mondta.

A főtitkár elmondta, egészen január óta a költségek leszorításán dolgoznak, enélkül már a szeptemberi New York-i közgyűlést sem tudták volna összehívni. A betöltetlen állásokra jelenleg nem tudnak új embereket felvenni, a meglévő stábnak pedig csak a legalapvetőbb utazásait tudja állni a szervezet.

A 193 tagállamból 129-en fizették be hozzájárulásukat a rendes költségvetéshez, így szeptember végére a költségvetés 70 százalékát sikerült begyűjteni – tavaly ilyenkor ez 78 százalék volt. „A főtitkárnak késleltetnie kell a bérek és az egyéb díjak kifizetését november végéig, amennyiben a többi tagállam nem fizeti be a részét a költségvetésbe” – mondta Guterres szóvivője, Stéphane Dujarric.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár, és Donald Trump amerikai elnök kezet fog a 2019-es ENSZ közgyűlés alatt megtartott vallásszabadsági konferenciáját
photo_camera Antonio Guterres ENSZ-főtitkár és Donald Trump amerikai elnök kezet fog a 2019-es ENSZ közgyűléssel egy időben tartott vallásszabadsági konferencián Fotó: SAUL LOEB/AFP

Az Egyesült Államok az ENSZ költségvetésének 22 százalékát adja, de az éves díját mindig az adott év vége felé szokta befizetni. Az USA idén 674 millió dollárral tartozik az ENSZ-nek, de összesen már 1055 milliárddal, ugyanis még az előző évekből is görgeti a tartozásait.

A CNN szerint ez összefüggésben van a Trump-kormány gyakorlatával, amellyel igyekszik leépíteni az Egyesült Államok nemzetközi vállalásait. Idén augusztusban például felbontották Oroszországgal a hidegháború befejezéséhez hozzájáruló rakétaegyezményt, de kormányzati információk szerint hamarosan az 1992-ben aláírt és 2002 óta hatályos Nyitott Égbolt szerződésből is kihátrálnak, amiben 34 állam egyezett meg arról, hogy kölcsönös ellenőrző repüléseket hajthatnak végre egymás területe fölött.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás