Kanadában feltalálták a láthatatlanná tévő ernyőt

2019.10.18. · TECH

Papírvékony, láthatatlanná tevő ernyőt fejlesztett hadi célokra egy kanadai cég. A Quantum Stealth nevű technológia a fényt hajlítja meg úgy, hogy a háttér látható maradjon, míg egy tárgy vagy ember képes legyen eltűnni az átlátszónak látszó ernyő mögött.

A HyperStealth Biotechnology nevű, álcázási technikákkal foglalkozó cég nem túl szofisztikált honlapján tette közzé nemrég az ámulatba ejtő technológiát, ami azért nem működik olyan tökéletesen, mint a Harry Potter-beli köpeny, de tesz egy nagy lépést afelé. A cég 2011 óta dolgozik a trükköt lehetővé tevő anyagon, az amerikai hadsereg 2015 óta keresi a katonákat láthatatanná tevő viseletet. A HyperStealth nemrég négy szabadalmat nyújtott be a Quantum Stealthre és a kapcsolódó technológiákra.

A Brit Columbia-i Maple Ridge-ben működő cég már 2012-ben bejelentette, hogy áttörést ért el, de a technológiáról – mivel harcászati célra fejlesztik – már akkor sem árultak el sokat. Annyi biztos, hogy az ernyő használata nem igényel energiaforrást, és az eszköz a hőérzékelőket is megzavarja.

link Forrás

Guy Cramer vezérigazgató és feltaláló már akkor elmondta, hogy nem tesznek közzé felvételeket a valódi technológiáról, hanem csak afféle mintadarabokat, hogy a média értse a lényeget. Valódi fotókat, amit aztán háborús ellenfelek elemezhetnek, nem szeretne nyilvánosságra hozni. Cramer azért kötötte az ebet a karóhoz, hogy az amerikai hadsereg két különböző vezetői testületének, valamint két kanadai parancsnoki csoportnak is bemutatta a valódi technológiát, „így ők megerősíthetik, hogy nem manipulált felvételeket tettünk közzé”.

A 2012-es debütálás idején az ExtremeTech szerzője arról írt, hogy eddig csak laboratóriumi kísérletekben léteztek hasonló technikák, de azok csak bizonyos hullámhosszú fénnyel működtek. Működési elvük a Quantum Stealth-hez hasonlóan a tárgy körüli fényhullámok meghajlításán alapult, amihez metaanyagból fejlesztett hullámvezetőket használtak afféle optikai ösvényként, amely negatívan veri vissza a fényt, így a fényhullámok észrevehetetlenül kerülik ki a tárgyat.

A Quantum Stealth állítólag a látható fény teljes tartományában, sőt infravörös tartományban is használható, ami az ExtremeTech szerint teljes újradefiniálja a céltalálmányt. Bár Cramer azokat a szavakat használja bemutatóin, amiket kell – például nanotechnológia és metaanyag – nehéz elhinni, hogy egyetlen feltaláló Kanadában megalkotta a láthatatlanná tevő anyagot. Nem lehetetlen, de valószínűlten – tette hozzá.

Az I Fucking Love Science a cég 2019-es bemutatói alapján azt írta, hogy a találmány a 3D képekhez hasonló trükkhöz folyamodik: az ernyőhöz közeli, illetve az attól távoli dolgok átlátszanak rajta, de a bizonyos távolságban lévő tárgyak eltűnnek mögötte.

Mivel valamelyest a hátteret is elmosódottá teszi, azért nem teljes a megtévesztés. Harctéren az ellenfél tudhatja, hogy rejtőzik ott valami vagy valaki, csak nem tudja, hogy pontosan hol, és nem látja a részleteket.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás