A magyar orvosok által szétválasztott sziámi ikerpár másik tagja, Rukia is elhagyhatta az intenzív osztályt

2019.10.24. · tudomány

Bár a gyerekekre további műtétek várnak, Rukia állapotának stabilizálódásával megnyílt az út, hogy teljes sikerrel végződjön a világszenzációnak számító műtétsorozat, amellyel a Cselekvés Alapítvány magyar orvosgárdája szétválasztotta a fejénél összenőtt sziámi ikerpárt, a bangladesi Rabiát és Rukiát. A Szabadság hadművelet névre keresztelt, 33 órás maratoni szétválasztó műtétre augusztus 1-jén és 2-án került ugyan sor. A végső szétválasztást azonban számtalan műtét előzte meg, és továbbiaknak kell még követnie.

Rabia az édesapjával, és az ugyancsak a rehabilitáció útjára lépett Rukia az édesanyjával
photo_camera Rabia az édesapjával, és az ugyancsak a rehabilitáció útjára lépett Rukia az édesanyjával Forrás: Cselekvés Alapítvány

Rabia már öt nappal a műtét után elhagyhatta az intenzív osztályt, Rukiánál viszont szövődmények léptek fel, amelyek miatt hetekig intenzív osztályon ápolták. A Rukia esetében fellépő súlyos agyi bevérzés, valamint az ezzel párhuzamosan fellépő véralvadászavar miatt kérdéses, hogyan folytatható és milyen mértékben lesz sikeres a most 3,5 éves kislány rehabilitációja. 

Miközben Rabia rehabilitációja esetében az alapítvány beszámolója szerint minden jól alakul, Rukia felépülésének várható mértékéről egyelőre a kezelőorvosai sem tudnak biztosat. Állapotának javulása következtében mára mindenesetre ő is tudja mozgatni a végtagjait, ki tudja nyitni a szemét. Az immár külön ágyban alvó sziámi ikrekre mindenesetre, részleges koponyacsont-hiányuk miatt, még műtétek hosszú sora vár. A koponyacsont részleges hiánya miatt a fertőzésveszély mindkét gyermek esetében óriási. 

A világraszóló szétválasztó műtétsorozat első lépései

Az alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabia és Rukia szétválasztására. A két kislánynak a koponyája és a vénarendszere nőtt össze, artériáik és agyuk külön fejlődött. Ez tette egyáltalán lehetővé, hogy megkíséreljék a szétválasztásukat. A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű szétválasztó műtétsorozat első fázisát a közös agyi fő szállítóér-szakasz szétválasztása jelentette. A 2018-ban akcióba lendülő orvoscsapatot Hudák István érsebész vezette, a DSA-val, vagyis digitális szubtrakciós angiográffal végzett műtéteket Dakkában végezték, mostoha kórházi körülmények között, de teljes sikerrel. 

Az orvoscsoport először ballonkatéterrel tesztelte, hogy jó úton jár-e, majd következett maga az embolizáció. A kérdéses vénákba olyan speciális embolizáló anyagot juttattak, amely a vérrel érintkezve megszilárdul. A kétlépcsős agyi érszakasz-szétválasztás orvostudományi áttörést jelent, a tervezés és a kivitelezés új utakat nyithat meg az agyi érbetegségek, daganatok és a sziámi ikrek kezelésében.

Budapesti kezelések után otthon folytatódott a kockázatos műtétsorozat

Rabia és Rukia szétválasztásában a következő lépést már Budapesten tették meg. Miután a tényleges szétválasztás nagy csont- és bőrhiánnyal járt, az ikreknek Semmelweis Egyetemen tágító implantátumokat helyeztek a fejbőrük alá. Mint arról Barakonyi Szabolcs, az ikrek végső szétválasztásán az alapítvány önkénteseként részt vett, a műtétsorozatról lélegzetelállító fotósorozatot készítő fotóriporter az Indexen beszámolt, az ikrek Magyarországon összesen 44 beavatkozáson estek át, amelyeket Pataki Gergely plasztikai sebész vezetésével végeztek. 

A beavatkozások során eddig példátlan mértékben sikerült növelni az ikrek fejbőre és lágyrészei alá ültetett speciális, magyar tervezésű szövettágító (expander) rendszer térfogatát. A végső szétválasztás során keletkező kiterjedt szövethiányt ekképp nyert saját szövetekkel lehetett pótolni. A szövetek rugalmasságának a fokozása érdekében a gyerekek hátából a saját zsírjukat ültették át a fejbőrükbe. 

A csonthiány miatt azonban a fertőzésveszély továbbra is óriási. Az augusztus eleji, Csókay András idegsebész vezette végső szétválasztás a műtétsorozat harmadik fázisa volt, az immár külön életet élő gyerekek rehabilitációját, a műtétsorozat negyedik és egyben utolsó fázisát Pataki Gergely és Csókay András együtt vezetik. A szétválasztó hadművelet lépései külön-külön is egyedülálló tudományos jelentőséggel bírnak, a bangladesi ikrek szétválasztása során szerzett tapasztalatok új kezelési lehetőségek egész tárházát nyithatják meg az agyi érsebészetben, a sziámi ikreket szétválasztó műtétekben, a koponyarekonstrukciós műtétekben egyaránt.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás